Macarlar, Doğu kökenli; Hunlarla-Türklerle bağlı bir kavim…

Macar Turan Vakfı Başkanı Dr. Andras Zsolt Biro açıkladı………….

Macarlar, Doğu kökenli; Hunlarla-Türklerle bağlı bir kavim…

Haber:Halim UTLU

Turan Yazgan Türk Dünyası Büyük Ödülü sahibi, Macar Turan Vakfı Başkanı Dr. Andras Zsolt Biro, Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü’nde(İstanbul), “Hunlar-Macarlar-Türkler ve Turan Kurultayları” başlıklı bir konferans verdi.
Önce Saka / İskit kültürünü değerlendiren,sonra Hun-Türk-Macar kültürü içinde yer alan İskit göçebe kültürünün,
Altaylardan Karpatlara kadar olan bölgede, MÖ 8. yüzyıllardan başlayarak, büyük bir sahada, atı evcilleştiren, arkasına arabayı koşan ve bu sayede çok uzak bölgelere hızlı bir şekilde hareket edebilen, altın, gümüş ve demir gibi madenleri savaş, tarım ve takı ihtiyaçlarına göre, ince bir şekilde işleyen ve büyük devlet kurma ve yönetme yeteneğini özünde taşıyan yüksek bir kültür olduğunu belirten Dr. Andras Biro, göçebe olmalarının medeniyet ölçümlerine göre, onları hiçbir zaman eş zamanlı medeniyetlerin gerisinde tanımlatmayacağını, adı geçen coğrafyadaki kurganlarda yapılan kazılarda ortaya çıkan kalıntıların, bunu açık bir şekilde kanıtladığına dikkat çekti.unnamed (3)
Hunlar, Atilla zamanında gücünün zirvesine çıktı
Büyük ilgi ve dikkatle izlenen konferansta, Macarlar ve Türklerin ortak ataları Hunlar hakkındaki bilgilerini ve görüşlerini aktaran Dr. Biro, bu konuda da doyurucu bilgiler verdi. Macar Turan Vakfı Başkanı Dr.Biro, İskitlerin ardından, MÖ 3.yüzyılda tarih sahnesine giren Hunların, özlerinde var olan ordu kurma ve devlet yönetme yetenekleriyle, Çin’in kuzeyinden Orta Avrupa’ya kadar çok büyük bir alanda varlıklarını MS 6.yüzyıla kadar devam ettirdiklerini ifade etti.
4.yüzyılda Muncuk Han’la, Orta Avrupa’ya gelen Hunların, Atilla zamanında gücünün zirvesine çıkarak, Cermenlere, Batı Roma ve Doğu Roma’ya boyun eğdirdiğini, fakat böylesine güçlü olan devletin, Atilla’nın yerine geçecek olan oğlunu belirlememesi sonucunda, ölümünden sonra 4 oğlu arasında çıkan mücadelelerle zayıfladığını anlatan Dr. Biro, adı geçen düşmanların bu fırsatı değerlendirmeleri sonucunda, ağırlığını, doğuya; Kırım üzerinden Kuzey Kafkasya’ya doğru çektiğini söyledi.
Macarlar, Doğu kökenli; Hunlarla-Türklerle bağlı bir kavim
Burada bölünerek, On Ogurlar, Hazarlar, Avarlarla iç içe olan Hunların bir bölümünün Macar olarak Orta Avrupa-Karpatlar yöresinde kendilerini açık ve etkili bir şekilde göstermelerinin, 9. yüzyılda gerçekleştiğini belirten Başkan Biro, bu bilgileri de, kazılarda ele geçen eşyaların, o dönemdeki ölü gömme geleneklerinin ve başka özelliklerin karşılaştırmalı incelemelerinin, yine tarihi kaynaklarda adı geçen kavimlerle ilgili yazılanların pekiştirdiğine vurgu yaptı.
Biro, kendilerinin Macarların geçmişleriyle ilgili, Orta Avrupa, Kırım, Kafkasya ve Türkistan/Orta Asya’nın muhtemel bölgelerindeki kurgan, mezar ve müzelerdeki eşya ve diğer kalıntılar üzerinde yaptıkları biyolojik, kültürel ve tarihsel araştırmaların sonucunda elde ettiği bilgi ve bulguların, Macarların Doğu kökenli; Hunlarla-Türklerle bağlı bir kavim olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.
Hun-Macar Ataları Anma Kurultayları
Bu durumda yapılacak çalışmaların, her geçen gün daha fazla kanıtı dünya kaynaklarına kazandıracağına dikkat çeken
Macar Turan Vakfı Başkanı Dr.Biro, konferansın son bölümünde, Kazakistan’ın toplumsal yapılanması içinde yer alan Macar Uruğu’yla tanışması ve onlar bağlamında yaptığı araştırmalar hakkında bilgi verdi.
Bu buluşmaların sevincini yansıtmak ve pekiştirmek için başlattıkları Hun-Macar Ataları Anma Kurultayı’nın, 2008’de daha büyük bir katılımla Macaristan’ın Bugac Ovasına taşındığını, burada 2010, 2012, 2014, 2016’da yapılan büyük kutlamalarla Türkiye’de bilinen adıyla Hun-Turan Kurultaylarına dönüşümünü ve ulaşılan sonuçları değerlendirdi.
Macar Turan Vakfı,Türk Dünyası kurumlarıyla işbirliğini sürdürecek
Bu kurultayda, bağımsız ve özerk Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarının dalgalanması bir yana, Türklerin, Avrupa Birliği ve diğer dünya güçlerince problem edilen bayraklarının da göndere çekildiğini söyleyen Dr. Andras Zsolt Biro,Macar Turan Vakfı’nın Türk Dünyası’nın ortak kurumlarıyla işbirliğine de değindi.
Dr.Biro, bütün bu anlattıklarıyla ortaya koyduğu ortak bir geçmişten yola çıkarak, başta Macaristan ve Türkiye olmak üzere, Türk-Turan Dünyasının, akılcı yaklaşım ve politikalarla yapacakları güçlü işbirliğiyle, ulaşacakları güzel sonuçlara inancını ve temennisini ifade ederek sözlerine son verdi.
8 Nisan 2017 tarihinde yapılan“Hunlar-Macarlar-Türkler ve Turan Kurultayları”Konferansının ardından Dr. Biro, Türkiye temsilcisi ilan ettiği Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan’a, Macar Turan Vakfı ve Turan Kurultayı’nın ipek bayraklarını hediye etti.