”ABD yanlıştan dönsün”

ABD’nin Suriye’deki Rakka operasyonu için YPG’ye silah verilmesi kararına hükümetten ilk tepki geldi: “Temennimiz yeni ABD yönetimi tarafından bu yanlış durdurulur ve dostluğun gereği ne ise o yapılır. DEAŞ’la mücadele için kara harekatı ancak YPG ile başarılı olabilir söyleminin gerçekle ilgisi yoktur.”

ABD’nin YPG’ye verdiği destek, Türkiye’nin tepkisini çekiyor. (Fotoğraf: Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki Kürtlere silah verilmesini öngören kararı dün onaylamıştı.

ABD’li yetkililer, ağır silahların YPG’lilere Rakka operasyonuna destek amacıyla verileceğini belirtirken, silah temininin takvimini açıklamamıştı.

Pentagon da öncülüğünü YPG’nin üstlendiği Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) verilecek silahların sınırlı olacağını ve parça parça dağıtılacağını kaydetmişti.

‘Yanlıştan dönülsün’

Türkiye’nin silah yardımına verdiği ilk tepki, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’den geldi.

A Haber’de canlı yayına katılan Canikli, şunları söyledi: “ABD’nin, kendilerinin de terör örgütü olarak kabul ettiği gruba YPG üzerinden silah vermesi gerçeği değiştirmez, bunun kabul edilmesi mümkün değil. ABD, YPG üzerinden terör örgütü PKK’ya her türlü desteği veriyor. Türkiye devletinin geleceğini tehdit edecek şekilde terör örgütlerinin orada mevcudiyetini biz kabul edemeyiz. Umut ediyoruz ki ABD yönetimi bu yanlışa ‘Dur’ diyecektir, bundan vazgeçecektir. Böyle bir politika kimseye fayda sağlamaz. Terör örgütleriyle aynı çuvala girilmez. Gerekli tüm diplomatik girişimleri yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz. Temennimiz yeni ABD yönetimi tarafından bu yanlış durdurulur ve dostluğun gereği ne ise o yapılır. DEAŞ’la mücadele için kara harekatı ancak YPG ile başarılı olabilir söyleminin gerçekle ilgisi yoktur, umarım bu yanlıştan dönülür.”