Bir tek DOMATES te anlaşamadılar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de bir araya geldi. Başkanlık rezidansında basına kapalı gerçekleşen görüşme, bir buçuk saat sürdü.

Suriye’de yaşanan gelişmelerin de önemli bir gündem maddesini oluşturduğu görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen iki lider, askeri, istihbarat, ticaret ve turizm gibi konularda işbirliğine gidileceğini belirtti.

‘Domates dışında tüm konularda mutabık kaldık’

İki liderin görümesinden sonra gazetecilerin sorunlarını cevaplandıran Erdoğan: “Sayın Putin hepsini söyledi. Bugün domates dışında bütün konularda gıdada, konfeksiyonda, tekstilde arkadaşlarımız mutabık kaldılar. Türk domatesinin Rusya pazarında olmasını arzu ederiz. Hem ucuz hem lezzetli olması, bu bakımdan özellikle tavsiyemizdir.”

Putin: “Uygulanan kısıtlamalar trajik olaydan sonra ortaya çıkmıştır. Ekonomik alanda özellikle kısıtlamalar uyguladık. Bizim üreticilerimiz kredi almıştır. Türk domatesleri daha ucuz. Biz de şunu istiyoruz ki Rusya’da tüketiciler daha ucuz mal alsınlar. Rusya’da tarım sektörünün de gelişmesini istiyoruz. Kredi alanlar zor duruma uğramasınlar. Mevsimsel sebeplerden dolayı iç piyasamızın ihtiyaçlarını kendi üretimimizle tam olarak karşılayamayacağız. Dışarıdan da ürün alıyoruz. Şu konuda anlaştık ki bazı mevsimlerde Türk ortaklarımız diğer ülkelerle aynı rekabet koşulları altında faaliyet göstermelidir.”