‘‘Tarafsız cumhurbaşkanı’’ dönemi resmen sona erdi !

Türkiye’de ‘tarafsız cumhurbaşkanı’ dönemi resmen sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’ye üye oldu.

Erdoğan, sembolik üye formuna imzayı atarak AKP’ye üye oldu. Erdoğan, üç yıl sonra AKP’ye dönmüş oldu.

AKP genel merkezindeki törende konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, kürsüye çıkmadan önce gözyaşlarına hakim olamadı.

Yıldırım: Ev sahibine ‘Hoş geldiniz’ demeye gerek yok

Yıldırım, konuşmasına “Özlemek, yılları, ayları, saatleri izlemektir. gelecekse beklenen, beklemek güzeldir. İşte, beklenen an sayın cumhurbaşkanımız, kurucu genel başkanımız, bugün yuvaya, kurucusu olduğu AK Parti’ye tekrar dönüyor” diye başladı.

Erdoğan’ın AKP’ye üye olmasını cumhuriyetin ilanı ve çok partili hayata geçiş kadar önemli bir olay diye tanımlayan Yıldırım, “Bugün Türk siyaseti ve demokrasisi için tarihi bir gün. Ülkeyi yönetenleri, milletin ve siyasetin üstünde görme anlayışı sona ermiştir. Erdoğan’ın kurucusu olduğu partiye dönmesinden ötürü büyük memnuniyet duyuyoruz. Hoş geldiniz. Aslına bakarsanız ev sahibine ‘Hoş geldiniz’ demeye gerek yok” diye konuştu.
Erdoğan’a genel başkanlık adaylığı teklif edeceklerini söyleyen Yıldırım, “Şimdiden hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

Erdoğan: Yuvama, sevdama, aşkıma yeniden döndüm

Törende konuşan Erdoğan, “Aslında bu sadece resmi bir ayrılıktı, mevzuat gereğiydi. Gönlümüz hep beraber oldu. Biliyoruz ki gönüllere sınır çizmek, duvar örmek mümkün değildir. Anayasa gereği ayrılmak zorunda kaldığım partime, yuvama, sevdama, aşkıma yeniden döndüm” dedi.

Erdoğan, “Bazıları sanıyor ki mesele şahsımızdır, mesele hükümetimizdir, partimizdir. Mesele ülkemizdir, milletimizdir, devletimizin ta kendisidir, bağımsızlığımızdır, hedeflerimizdir, iddialarımızdır. 80 milyonun tamamı birinci sınıf vatandaştır. Bozgunculuğa sapmayan her insanımızın başımızın üstünde yeri vardır” diye konuştu.

Erdoğan’dan AB’ye: Yeni fasıllar açmazsanız güle güle

Son dönemde ilişkilerin iyice gerildiği Avrupa Birliği’ne (AB) de yüklenen Erdoğan, “AB’nin müzakereler için yeni fasıllar açmak dışında bir seçeneği yok. Açmazsanız da güle güle. Sözlerinizi yerine getirmediğiniz, yeni fasıllar açmadığınız sürece sizinle konuşacak bir şeyimiz yok” dedi.

Suriye’ye de değinen Erdoğan, “PYD ve YPG’nin Suriye’deki heveslerini kursaklarında bırakacağız. Gerekirse kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz” dedi.

2007 yılındaki ‘367 krizi’ni hatırlatan ve ‘partili cumhurbaşkanlığı’ referandumunun gerekli olduğunu söyleyen Erdoğan, “Türkiye 16 Nisan tarihine durup dururken gelmedi. Türkiye için parlamenter sisteme geçiş, Osmanlı döneminde yapılmış bir tercihti. Cumhuriyet döneminde de bunda ısrar edilmiş ve 2007 yılına kadar gelinmişti. 2007’de sistem tıkanınca bu işin böyle gitmeyeceği anlaşılmıştı. 2007’de aslında değişiklik fiilen gerçekleşti, 16 Nisan bunun resmileşmesi oldu” dedi.

Referandumda ‘Hayır’ diyenlere teşekkür eden Erdoğan, şöyle devam etti: “Onların da en azından bize şükran duyması lazım. Duyarlar, duymazlar önemli değil. Biz yolumuza devam edeceğiz.”

Törende konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, “Bugün bir tarihi yaşıyoruz” dedi.