Erdoğan:AB olmazsa olmazımız değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika’nın başkenti Brüksel’e hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Beraberindeki heyetle NATO’nun yeni karargahının açılışı nedeniyle gerçekleştirilecek mini zirveye katılmak için Belçika’ya gittiğini söyleyen Erdoğan, devlet ve hükümet başkanlarının da katılacağı liderler zirvesi düzenleneceğini ifade etti.

Brüksel toplantısının, özellikle küresel belirsizliklerin arttığı, uluslararası güvenliğin kırılgan hale geldiği bir döneme rastladığını paylaşan Erdoğan, klasik tehditlerin yanı sıra bir tarafta mülteci krizi, göç hareketleri, siber saldırılar, salgın hastalıklar gibi sorunların bütün dünyayı kasıp kavurduğu bir dönemin yaşandığını belirtti. Erdoğan, tüm bu asimetrik tehditlerin gerek ulusal gerekse uluslararası düzlemde Türkiye’nin de güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguladı.
“AB ‘TÜRKİYE KENDİSİ ÇEKİLSİN’ HAVASINDA”

“Brüksel’de AB’nin önemli isimleriyle bir araya geleceksiniz. Bu toplantıda Türkiye’nin AB’den temel beklentileri nelerdir?” sorusu üzerine de Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bu süreç içerisinde, iki ayağımız var. Dışişleri, Avrupa Birliğinden sorumlu bakan ayağımız. İki arkadaşımız da burayı takip ediyor. Biz elimizden gelen her şeyi A’dan Z’ye yapıyoruz. Ne gerekiyorsa müktesebat içerisinde bunları yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama karşılığında da tabii bunun karşılığını bekliyoruz. Bunları arkadaşlarımız kovalamaya devam edecekler. Bizim Avrupa Birliğinden kopmak diye bir derdimiz yok ama Avrupa Birliğinin de kendi üzerine düşen görevi herhalde yerine getirmesi gerekir.

Avrupa Birliği, Türkiye’yi kendi kapısında adeta dilenci mesabesinde göremez, böyle bir hakkı da yok. Bizim onlara anlatacağımız bu. Yani ‘Siz Türkiye’den ne bekliyorsunuz, ne istiyorsunuz? 54 yıl oldu hala neyi bekliyorsunuz?’ Ben şunu biliyorum, Avrupa Birliği, ‘Türkiye kendisi çekilsin’, bunu bekliyor, havasında. Biz de ‘Böyle bir şey varsa kararı siz verin, kararı siz verirseniz işinizi zorlaştırmayız’ diyoruz. Olay bu. Şimdi bu görüşmelerde de bunlar gündeme gelince bunu söyleyeceğiz. ‘Siz ne bekliyor, ne istiyorsunuz?’ Bunu konuşacağız. Bizim de olmazsa olmazımız da değil, onu da bilmemiz lazım.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, Avusturya’nın NATO ülkeleriyle ortak eğitim programlarına katılmasını veto edeceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de “Bloke eden bloke olur, olay bu kadar basit.” ifadesini kullandı.