Erdoğan’dan Trump’a ”DİYALOĞU ARTIRALIM” çağrısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Trump ile Erdoğan’ın saat 19.40’ta başlayan ikili görüşmesi, yaklaşık 20 dakika sürdü. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısına geçildi.

Trump, Erdoğan’ı ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Türkiye’ye PKK, DEAŞ gibi terör gruplarıyla mücadelede destek veriyor ve terör gruplarına güvenli alan bırakmama konusunda güvence veriyoruz” dedi.

Türkiye’nin PKK ve IŞİD’le mücadelesini desteklediklerini ifade eden ABD başkanı, baş başa görüşmeye ilişkin şunları anlattı: “Erdoğan ile birlikte ticari ve ekonomik ilişkilerimizi konuştuk. Türkiye’nin askeri bir takım siparişleri var. Bunların ulaşması konuşuldu. Ortadoğu’daki barışın tesis edilmesi tüm halkların güvenliği için ortak tavrı konuştuk. Erdoğan’a teşekkür ediyoruz.”

Erdoğan’dan YPG ve ‘FETÖ’ mesajları

Trump’ın ardından söz alan Erdoğan, ABD-Türkiye ilişkilerinin ‘küresel barış için’ önemli olduğunu söyledi.

Bölgedeki ‘çalkantılı dönem’in iki ülke ilişkilerine her zamankinden daha fazla önem kazandırdığına vurgu yapan Erdoğan, diyalogu artırma amacında olduklarını kaydetti.

Erdoğan, şöyle devam etti: “DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz. Suriye, Irak, Yemen ve Libya’daki kaosu fırsata çevirmek isteyenler eninde sonunda kaybedeceklerdir. İki müttefikin dayanışma ve yakın işbirliği, eli kanlı cinayet şebekelerini bertaraf etmek için kafidir. Daha önce de ifade ettiğim gibi Sayın başkana 15 Temmuz darbe girişiminin faili ‘FETÖ’ terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim.”

Erdoğan, ABD’nin Suriye’yi vurmasına ilişkin de “Bilhassa Suriye rejiminin son kimyasal saldırısı sonrası takınılan kararlı tutumu oldukça yerinde buluyoruz. Terör örgütleriyle ilkeli ve kararlı mücadele konusunda geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların devamının geleceğini ümit ediyoruz” diye konuştu.

Trump ile Erdoğan, Türk ve Amerikan heyetlerle birlikte basın toplantısının ardından öğle yemeğine geçti.