Erdoğan’dan Trump’a ince mesaj

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YPG’ye silah verme kararı alan ABD Başkanı Donald Trump’a ‘ittifakı bozma’ mesajı verdi.

Çin’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, kendisinden önce ABD’ye giden Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın kendisine ön bilgilendirme yaptığını ve Trump’la görüşmenin ama gündem maddesini ağırlıklı olarak Suriye’nin oluşturacağını söyledi.

YPG konusunda ABD ve Türkiye’nin konumunun netleşmesi ve işlerin kolaylaşması için ön görüşme yapıldığını dile getiren Erdoğan, Trump’a ‘mesaj’ verdi: “Şimdi de nihai görüşmeyi biz yapacağız. Sonra da nihai kararımızı vereceğiz. Eğer stratejik müttefiksek ittifak içinde karar almamız lazım. İttifaka gölge düşecekse başımızın çaresine bakmamız lazım… Biz bu ittifakı Türkiye’nin aleyhine olacak yaklaşımlara boğduramayız.”

‘Tamamıyla zırva, uydurma, iftira’

Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede ABD’ye yardım etmediği, bunun üzerine ABD’nin PYD’ye yatırım yaptığı ve bunu kullanarak Türkiye’yi IŞİD’le mücadeleye zorladığı yönündeki iddialara ise sert çıktı: “Bu tepeden tırnağa yalandır. Bunu kim söylüyorsa tamamıyla zırvadır, yalandır, uydurmadır, iftiradır. Bir kere, daha ABD DEAŞ tehlikesini fark etmeden önce Türkiye bunu fark etmiş ve tavrını en sert şekilde ortaya koymuştur. Eğer biz bu tavrı ortaya koymamış olsaydık DEAŞ bu bocalamanın içine girmezdi.”

‘Amerika’da bazı haddini bilmezlerin oyunları var’

Kendisinin IŞİD’in hedefinde olduğunu söyleyen Erdoğan, “Amerika’da bazı haddini bilmezlerin oyunlarıyla, yazılı görsel medyanın oyunlarıyla ‘Türkiye DEAŞ’a karşı gerekeni yapmadı’ diyerek iftira etmeye kalkışıyorlar. Halbuki bu örgüte karşı en büyük mücadeleyi veren Türkiye olmuştur. Başından beri niçin Tayyip Erdoğan Batı basınının olduğu gibi DEAŞ’ın da hedefindedir? DEAŞ’ın hedefinde ben varım. Kendi yayın organlarında benim boy boy resimlerim var. Bu iftirayı atanların bu yayın organlarında resimleri var mı? Yok. Biz inandığımız şeyi inandığımız şekilde yaparız. Bu yola bu şekilde çıktık, bu şekilde yürüyoruz” dedi.

ABD’den YPG’ye silah verme kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki Kürtlere silah verilmesini öngören kararı onaylamıştı. Yardımın hafif silahlar, mühimmat, makineli tüfek, zırhlı araçlar ve istihkam malzemesinden oluşacağı belirtilmiş, takvim açıklanmamıştı.

Kararın Türkiye’nin üst düzey üç yetkilisi Washington’dayken açıklanması dikkat çekmişti.

Ankara’dan gelen ilk tepkilerde ‘yanlıştan dönülmesi’ istenmiş, YPG’nin ‘eline geçen her silahın Türkiye’ye yönelik tehdit’ oluşturduğu belirtilmişti.

IŞİD’le Mücadele Koalisyon Güçleri Sözcüsü Amerikalı Albay John Dorrian, YPG’ye verilecek silahlardan bir bölümünün dağıtımına başlandığını, silahların IŞİD’le mücadele tamamlandıktan sonra geri alınmayacağını söylemişti.