”Yani bu darbeyi vatandaşlar mı, şekerciler mi yaptı, kim yaptı?”

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen, “TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni”nde yaptığı konuşmada – “Sözcü gazetesi, Cumhuriyet gazetesi FETÖ’cüymüş. Her muhalifi FETÖ’cü diye suçlarsanız, FETÖ’cülüğü ödüllendirirsiniz. Hala bunun farkında değil miyiz? Doğruyu yapalım”dedi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) düzenlenen, “TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni”nde yaptığı konuşmasının önemli bölümlerinde özetle
şunları söyledi:
– “İş adamları soruyor, ’OHAL’i kaldıracak mısınız?’ diyorlar. ’Siz işinize bakın, OHAL’i kaldırmayacağız’ diyor. Ebette terörle mücadele edeceğiz, elbette teröre karşı çıkacağız. Bundan en ufak bir kuşkumuz yoktur ama bir ülkenin bütün toprakları, olağanüstü hal uygulamalarıyla uzun süre yönetilemez, doğru değildir”
– “Sayın Başbakan’a açık ve net çağrıda bulunuyorum, Sayın Başbakan, Avrupa Birliği’nin öngördüğü bütün demokratik standartları onlar dayatmadan Parlamento’ya getirin, tamamına destek vereceğiz”
– “FETÖ terör örgütüne yataklık yapanların, onlara milyarları akıtanların ortaya çıkmasını istiyoruz. Bu işin siyasi ayağı ortaya çıkmazsa olmaz, siyasi ayağın ortaya çıkması lazım. Sayın Başbakan daha önce yaptığı bir açıklamada ’Bu işin siyasi ayağı yoktur.’ diyor. Ne demek siyasi ayağı yok? Yani bu darbeyi vatandaşlar mı, şekerciler mi yaptı, kim yaptı?”
– “15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu kuruldu. İki temel aktör, MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanı. Davet ediyorlar, Meclis’e gelmiyor. Niye gelmiyor? Neden çekiniyorlar? Siyasi otorite onların Meclis’e gelip bilgi vermelerini istemiyor. Niçin? Kim yaptı bu darbeyi, arkasında kimler var araştırmayacak mıyız?”
– “Bir toplumun yüzde 50’si ’evet’, yüzde 50’si ’hayır’ diyorsa, o anayasa değişikliği topluma hayır getirmez, toplumu kutuplaştırır. Bizim aklımız yok mu? Oturalım, hep beraber yapalım. Bizim bilgimiz yok mu? Bizim sorunumuz yok mu? Oturalım, hep beraber çözelim”