SİVAS’TAN ANKARA’YA

SİVAS’TAN ANKARA’YA
YAHYA AKSOY
Tarih: 18 Aralık1919 ‘dan 27 Aralık 1919 arası.
Yer :Sivas-Kayseri-Kırşehir ve Ankara.
18 Aralık 1919 günü Mustafa kemal Paşa ve Arkadaşları-Temsilciler Heyeti, yedek lastikleri ve benzinleri bulunmayan üç araçla , karla örtülü ANADOLU yaylalarına doğru yola çıktılar. Heyet-i Temsiliye, 19 Aralık 1919 günüü akşamüzeri 192 kilometrelik yolu iki günde alarak KAYSERİ’ ye ulaştı. Halkın ilgi ve sevgisiyle karşılandı.Yaptığı toplantıda ,”Memleketin içine düştüğü bu köötü durumdan ancak,birlik ve beraberlik içerisinde, milletçe kurtulunacağını” ifade etti. Halk, kendisini destekleyeceği bildirdi.
Heyet-i Temsiliye, Kayseri’den 21 Aralık 1919 günü sabah ayrıldı. Aynı günün gecesi saat sekiz buçuğa doğru MUCUR’a geldi. Gece hükümet konağında Mucur’un ileri gelenleri ile görüşüldü. İlgi ve sevgiyle karşılayan halk, Mustafa kemal’e destek sözü verdi.
22 Aralık 1919 günü sabahı Mustafa kemal Paşa ve arkadaşları Hacıbektaş’a gitmek üzere Mucur’dan ayrıldı.
Mustafa kemal Paşa ve arkadaşları ,Hacıbektaş’ta, Çelebi Cemalettin Efendi ile Hacıbektaş Dede postu Vekili Niyazi Salih Baba ve diğer vatandaşlar tarafından içtenlikle karşılandı ve ağırlandı. Bu verimli görüşmeleri, heyette bulanan Mazhar Müfit (Kansu) anılarında ayrıntılı olarak dile getirdi. “Anlaşılıyordu ki Cemalettin Efendi Cumhuriyete taraftar,hele Salih Baba,özgür fikirli,çok ileri bir zat…”
23 Aralık akşamı gayet iyi bir intibs ile Hacıbektaş’tan ayrılan Heyet-Temsiliye tekrar Mucur’a döndü.
23 Aralık günü Kırşehirliiler, Mustafa kemal Paşa ve arkadaşllarını, büyük bir kalabalıkla kentin girişinde karşılayarak kurbanlar kestiler. Kendisi de 38 yaşında bulunan MMustafa >kemal Paşa, özellikle gençlerle ve onların kurduğu “Gençlik Derneği” üyeleri ile görüştü.
Her geçtiği yerde olduğu gibi burada da Mustafa kemal Paşa ve arkadaşları büyük bir coşkuyla karşılandılar.Halkla bütünleştiler.
Bu zor yolculukta Heyeti taşıyan üstü açık üç arabayı zaman zaman saplandıkları kar kümelerinden veya yolu kaplayan balçıktan kurtarmak gerekmişti. Samsun’dan başlayan yolculuk, belirlediği hedefe doğru yüryordu. KIRŞEHİR’den 24 Aralık 1919 günü yola çıkan Heyet-i Temsiliye, KAMAN,ÇİÇEKDAĞI ve BEYNAM’dan sonra 27 Aralık 1919 günü ANKARA’ya ulaştı. muhteşem bir seymen alayı ve coşkulu,içten ve heyecanlı büyük bir kalabalık ve şehir temsilcileri tarafından içtenlikle karşılandı.