Ünal:% 10 barajı korunacak

AK Parti’de Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığı’nda Merkez Yürütme Kurulu toplantısı yapıldı. Toplantıda, MHP ile yürütülen seçim ittifakı çalışmaları masaya yatırıldı. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal’a Milli Mutabakat Komisyonu’nun çalışmaları ve seçim barajı tartışmaları soruldu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

MYK toplantısının 540’ıncısını gerçekleştirdiklerini ifade eden Ünal, toplantıda ana kademe, kadın ve gençlik kollarının olağan kongre süreçleri ile uyum komisyonu çalışmalarının değerlendirildiğini söyledi.

Ünal, genel merkez bünyesinde oluşturulan Yürütmenin Yapılandırılması Komisyonu, Kamu Personeli Rejimi Komisyonu, Yerel Yönetimler Komisyonu, Siyasi Partiler ve Seçim Mevzuatının Uyarlanması ve Meclis İçtüzük Komisyonu’nun çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

MHP ile AK Parti arasındaki Milli Mutabakat Komisyonu’nun da çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Ünal, bu konudaki çalışmalara ilişkin MYK’nın bilgilendirildiğini ifade etti.
“GENEL TEMAYÜL YÜZDE 10 BARAJININ KORUNMASI ÜZERİNEDİR”

AK Parti ve MHP arasında gerçekleşen görüşmelerde seçim barajı konusunda herhangi bir anlaşmaya varılıp varılmadığının sorulması üzerine Ünal, Milli Mutabakat Komisyonu’nun yarın dördüncü toplantısını gerçekleştireceğini bildirerek, “Komisyonun görüşmeleri, karşılıklı müzakerelerden oluşmaktadır. Bu müzakereleri biz belli seçenekler haline getirip Sayın Genel Başkanlara sunacağız. Genel temayül yüzde 10 barajının korunması üzerinedir. Onun dışındaki hususları da değerlendirmeye devam ediyoruz” dedi.

Ünal, şu anda genel başkanlarla ilgili bir görüşmenin de söz konusu olmadığını ifade ederek, çalışmalar tamamlandıktan ve sunulma noktasına geldiğinde genel başkanların bir araya gelerek değerlendirme yapacaklarını vurguladı.

Bir gazetecinin, “Uyum yasaları kapsamında yerel seçimlere yönelik hazırlanan ve Meclis’e sevk edilmesi beklenen paket tamamlandı mı?” sorusu üzerine Ünal, “Şu anda hem Milliyetçi Hareket Partisi’nin mutfağı hem de AK Parti’nin mutfağı bu konudaki çalışmalarını tamamladı. Bu paket milli mutabakat komisyonunun önünde. Milli Mutabakat Komisyonu bu paketi hazırlayan uzmanlarla birlikte çalışmalarını tamamlayıp genel başkanlara sunacak. Bu paket, yerel yönetim seçimlerinin yapılan anayasa değişikliğine uyumunu kapsamaktadır” yanıtını verdi.