ANKARA’DA YENİ BİR ÜNİVERSİTE

ANKARA’DA YENİ BİR ÜNİVERSİTE YAHYA AKSOY
2018-2019 öğretim yılında öğrenci almaya başlayacak olan, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Başkent Ankara’nın kültür ve sanat merkezi olma yolunda büyük bir atılımdır.
Köklü ve büyük bir kültür ve sanat potansiyeli olan Ankara’da “Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi” açılmasına öncülük edenleri ve karar verenleri kutluyorum. En üst düzeyde müzik ağitimi alarak, bu alanda uzun yıllar değerli araştırmalar gerçekleştirmiş Prof.Dr. Erol Parlak’ın üniversite rektörlüğüne atanması da çok isabetli olmuştur.Üstün bir başarı ile hedefe ulaşacağına inanarak, kendisi kutluyorum.
Bir konunun başarıya ulaşması için ,öncelikle o konuda uzman, yetkin, yeterli ve deneyimli bilim adamlarının yönetici olarak işin başına getirilmesi gerekli ve önemlidir.
Prof.Parlak, basınla yaptığı bir söyleşide şunları söylemekte:
“…Anadolu’dan kâinata yayılan insanlık ışığı Yunus Emre’den başlamam gerektiğine karar verdim. Yunus,Anadolu’nun insanlığa büüyük bir armağanıdır. ‘Yunusun Dilinden’ 4 senelik bir proje , Yunusu biliyoruz ama bütün şiirlerini yeniden okuyarak bir seçki yaptım,Yunusu iyi anlamak lazım. 24 Ocak 2018 Günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde,Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile “YUNUS DİLİNDEN” konseri gerçekleşecek.”
Müziğin, kültür ve sanatın insan ve toplum hayatında önceliğine ve önemine inan,büyük önder Atatürk, bütün alanlarda olduğu gibi bu alanda da örnek uygulamalar yapmıştır.
Ankara Musiki Muallim Mektebi’nin konservatuvar’a dönüşmesini,Mızaka-i Hümayun’un Ankara’ya taşınmasını ve bu alanda okullar kurulmasını sağlayan Atatürk, “Bir milletin yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir” demiştir. “Bizim hakiki musikimiz” dediği halk müziğinin derlenmesi ve kompoze edilerek işlenmesine özen gösterilmesini istemiştir.
1932’de Atatürk’ün isteği ile kurulan Halkevlerinde, zengin ve yaygın halk müziğimizin yaşatılmasına önem verilmiş, ünlü âşıklar- ozanlar,halk şairler ve yazarlar orada toplanarak halk kültürümüzü canlı olarak yaşatmışlardır.
TRT ve Kültür Bakanlığı ile özel kuruluşlar halk ve sanat müziği toplulukları kurarak sanatın estetiğini, kaynaştırıcı, mutluluk ve gurur verici ve birleştici ruhunu halkla bütünleştirmeye devam etmektedirler.
Ülkemizin büyük kentlerinde açılan senfoni orkestralarında ve konservatuvarlarda, üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde, gecikmişte olsa rahmetli MEB Avni Akyol’un yerinde verdiği bir kararla illerimizde açılan güzel sanatlar liselerinde önemli hizmetler ortaya konulmaya devam etmektedir.
“Bir millet sanattan ve sanatkârdan yoksunsa,tam bir hayata malik olamaz. Türk Milletinin yücelmesinde, başlııca hahreket unsuru olan milli kültür ve sanatın gelişmesidir” diyen Atatürk, sanata ve sanatkâra karşı büyük sevgi göstermiş ve baş tacı etmiştir.
Başkent Ankara’da açılmasına karar verilen Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde dört fakültenin yer alacağı ifade edilmekte. Yeni bir üniversite yeni bir aydınlık,umut ve atılım demektir. Karar verenleri ve emeği geçenleri gönülden kutluyor, Üniversiteye başarılar diliyoruz.
Besteleriyle İstanbul’da “Çanakkale Projesi” gerçekleştiren, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğ’ne atanan,Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen ve kültürümüzün bütün değerlerini miziğin evrensel yorumuyla “YUNUSUN DİLİNDEN” konserinde harmanlayan Prof.Dr. Erol Parlak’ı gönülden kutluyorum.
Kültür ve sanata verilen emekler ve başarıya atılan imzalar unutulmaz.