HALKIN VALİSİ ALİ HAYDAR ÖNER

HALKIN VALİSİ ALİ HAYDAR ÖNER YAHYA AKSOY
Bir güzel ve özel insan, eski vali ve milletvekili dostumuz Ali Haydar Öner , 9 Nisan 2018 günü Ankara’da son yolculuğuna yüzlerce seveni tarafından uğurlandı. Allah rahmet eylesin,Nurlar içinde yatsın. Ailesinin,idarecilerin ve tüm sevenlerinin başı sağ olsun.
Devlet yönetiminin çeşitli kademelerinde görev verilen kimseler, genel olarak kamu görevlisi-devlet memuru olarak isimlendirilirler. Halka, kamu hizmeti vermekle yükümlüdürler. Devlet görevlileri, yasaların emrinde halkın hizmetinde olmalılar.
Kaymakam,Vali ve milletvekili olarak , ülkemizin her yanında, hiç ayırım yapmaksızın, uzun yıllar resmi görevleri yanında,yerel sorunlara eğilerek çalıştığı yörenin her yönden kalkınmasında örnek hizmetleri ile dikkatleri üzerinde toplayan Ali Haydar Öner, halkın valisi olarak ,halktan aldığı destekle TBMM ‘de Türkiye geneline de hizmet etme olanağı bulmuş ve her görevde olduğu gibi bu son görevinde de etkin, yaygın ve örnek hizmetleri ile halkımızın sevgi ve saygısını kazanmıştir.
Yükümlülüklerini yerine getirmede farklılıklar gösteren kamu görevlilerinin hizmet etme derecelerini, başarı ve başarısızlıklarını her yıl bir üst amirleri tarafından verilen sicilleri gösterir. Bu siciller çoğu zaman dikkate alınmamakta. Liyakat ve yetenek yerine, tanıdık ve taraftarlık anlayışı genel olarak öne çıkmaktaysa da, bu anlayışı aşan çok sayıda yönetici bulunmaktadır. Kaymakam, Vali, Milletvekili Ali Haydar Öner bu konuda güzel bir örnek teşkil etmektedir.indir (15)
Vali Öner, bu bu geleneksel uygulamaların üzerinde bir anlayışla hizmetlerini planlamış, uygulamış ve verimli sonuçlarını da görmüştür. Hizmet verdiği bölgelerde gösterdiği performans nedeniyle , her siyasi ve sosyal görüşten vatandaş , kendisi arar, hatır sorar ve ziyaretine gelirdi. Bütün bunlara yakından tanık olmuş bir dostu olarak 1974’lerde Sorgun Kaymakamı olarak hizmet verdiği yıllardan tanıdığım,kardeşimin okul arkadaşı, Bayburt,Giresun, Çankırı,Isparta eski valisi ve sonra Isparta milletvekili , rahmetli Ali Haydar Öner’le uzun yıllara dayanan unutulmaz anılarımız bulunmaktadır.
1061’de, yeterli bilgi edinilmeden ismi değiştirilen ,Bayburt’a bağlı MANAS köyü’nün adının, 1995 Uluslararası Manas Yılı’nda , Tekrar verilmesinde , Kültür ve Turizm Bakanlığı HAGEM Genel Müdürü olarak ortak çalışmamız ve diğer kamu hizmetlerinde yakın işbirliğimiz olmuştur. Okuyan, bilen, uygulayan, kimseyi üzmeden sorunları çözen yaratıcı bir yönetici idi.
Kaymakam ve vali olarak çalıştığı ilçe ve illerde, bölge ormanı kurulmasında, sağlık ,eğitim, kültür ve turizm, sanayi ve teknoloji alanları başta olmak üzere bütün alanlarda çok yönlü hizmeti ile dikkatleri çeken,hizmetlerini insan ve ülke sevgisi ile birlikte harmanlayan bir yönetici olarak” En büyük makam halkın gönlünde yer edinmektir” diyen, halk ve idareciler arasında takdirle ve sevgiyle karşılanan Ali Haydar Öner her zaman örnek alınacaktır.
Halkın valisi olarak anılmak, tanınmak ve gönüllerde yer edinmek kolay değildir. Bunu başaran yöneticiler ve kamu görevlileri sonsuz mutluluğu yüreklerinde duyarlar. Sonsuza dek gönüllerde sevgi ve saygı ile yaşatılırlar. ölümsüzdürler…