UYKU VADİSİ !

UYKU VADİSİ !
YAHYA AKSOY
İnsanlık tarihinde çok büyük ve önemli bir yer tutan, Kral Yolu üzerinde Karia Uygarlığı ile ünlü Muğla ili ve çevresi, doğal güzellikleri ve tarihi özellikleri ile tarih boyunca ilgi odağı olmaya devem etmektedir.
Karya uygarlığının özel bir yerleşim yeri olarak adını mitolojik tanrılardan alan Milas , önce Karia’nın sonra Menteşe Beyliği’nin başkenti olarak tarihteki yerini almıştır.3000 yılı aşan karia, bizans, Selçuklu ve Osmanlı kültür ve tarihi birikiminin görkemli izleri açık hava müzesi özelliklerini yansıtan Milas ve çevresinde yoğun bir şekilde görülmektedir.
Bodrum Milas karayoluna 8 km. mesafede bulunan ” UYKU VADİSİ”, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle dolup taşmakta. Vadi yamaçlarında yoğun orman ağaçları içerisinde yer alan vadide eskiden bir değirmeni döndüren su kanalı bulunmakta. Kanal etrafında rengârenk ağaçlar, kuşlar, tavuklar, çim ve çiçekler doğayı süslemekte.Bu vadiye geziye gidenler bir süre oturunca uykularının geldiğini söylemekteler. Sandalyelerde ve çimler üzerinde uykularını gidermekteler…
“UYU UYU YAT UYU !” diye başlayan eski ALFABE kitaplarını anımsatıyor uyku vadisi.
Uykusuzuz geçen Bodrum gecelerinin uykusuzluğunu gündüzleri giderecek bir yer sanki !
Vadiler ,öykülere, masallara, destanlara ve türkülere konu olan gizemli yönleriyle tarihe tanıklık etmekteler. Vadiler Anadolu’da ve dünyanın dört bir yanında toplum yaşamına ve doğaya damgalarını vurmaktalar.İnsanların dışındaki canlılar da en çok dereleri-vadileri mekân tutmaktalar. Vadiler, tüm canlıların ayak izleri ve renkli ağaç türleri ile doludur.
“Şu dağın ardında bir dağ, dağlar arasında vadiler ve vadilerin de kitapları dolduran öyküleri var. Dağ dağa kavuşmaz ama insan insana kavuşurmuş.” İnsanlara, kervanlara yol veren vadiler insanı insanlara ve Ferhat ‘ı Şirin’e, Kerem ‘i Aslı’ya kavuştururlar. Vadiler ve öyküleri belgeseller için anlamlı konularla doludur. Vadiler insanlığın kültür yoludur.
Yazarlar, şairler ,ressamlar ve müzisyenler için ilham kaynağı vadilerdir. Derin düşünceler ve yürekten gelen bakışlarla dağları ve vadileri gören gözler gönülleri besler ve özleri ve sözleri zengin olur.
Dere yataklarına- vadilere yapılan yerleşimlerin yanlışlığı bilinmektedir. Şiddetli yağmurların yarattığı sel felaketleri ile insanların mağdur oldukları görülmüştür.
Doğal gerçekleri göz önüne almayanlar, vadileri parklar yerine evlerle dolduranlar,daha sonra göz yaşlarına boğulmaktalar.Vadiler çok şeyi hatırlatmaktalar.Filmlere, destanlara, masallara, türkülere, ağıtlara ve halk hikâyelerine konu olan vadiler-dereler insanlarla kader birliği etmekteler. İnsanların, tarihin, coğrafyanın ve doğanın sırları vadilerde gizlidir.
Turizm sezonu açıldı. Doğal ve tarihi zenginlikler insanlarla buluşacak.Yorulan ve uykusu gelenler için Tarihi Karia Yolu’nda çiçekler ve kuşlar arasında – Milas-Bodrum kara yoluna 8 km.mesafede UYKU VADİSİNİ mutlaka görmeliler.
YAHYA AKSOY