”İttifak için kimseye yalvaracak halimiz yok ”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, ittifak tartışmalarına değindi. “Saadet Partisi’ni dışlamamız söz konusu değil” diyen Yazıcı, siyasilerin ülke gerçeklerini görmesi gerektiğini belirtti ve ekledi: Görmeyen varsa yalvaracak halimiz yok. Yazıcı, AK Parti kongresinin sonbahardan önce yapılabileceğine de işaret etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.
Programın gündeminde ittifak tartışmaları vardı.
Yazıcı’ya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Saadet partisi’ni kastederek “Bu çatının altında olmasını arzu ettiğimiz partiler, eğer kendilerine başka bir yol veya yol arkadaşı seçiyorlarsa onlara da ‘güle güle’ demekten başka elimizden bir şey gelmez” sözleri soruldu.

“Muhafazakar, milliyetçi gibi isimlerle tanımlanan partilerin küme oluşturması çok doğal” diyen Yazıcı, şunları söyledi:
“Bu ittifaka gelebilecek partiler belli. Yapılan düzenleme bir partiye özgü değil. Bu çerçevede MHP deklera etmiş, AK Parti uygun görmüş birlikte çalışma yürütüyor. Bu çalışmalar çerçevesinde partiler arası görüşme oluyor. Saadet Partisi’ni dışlamamız söz konusu değil veya benzer partileri…
“YALVARACAK HALİMİZ YOK”
Bizim ittifak çerçevesinden bakışımız 80 milyonu kapsayıcıdır. Bu hedefe katkı sağlayacak partilere bu ittifak alanı açıktır. Kaldı ki kimseyle bir ittifak yapmış değiliz, MHP ile ittifak yapacağımız gözüküyor. Kapımız kimseye kapalı değil. Siyasi partiler ülke gerçekliğini görmeleri gerekir. Ama bunu görmeyen arkadaşlar varsa bunu görmeyen siyasiler varsa yalvaracak halimiz yok.”
“KONGRE SONBAHRA KALMAYABİLİR”
Eylül ayında yapılması beklenen AK Parti Olağan Kongresi’ne de değinen Yazıcı, kongrenin erkene alınabileceği mesajını verdi. Genel Başkan Yardımcısı şunları söyledi:

“Biz teşkilatçılığa önem veren bir partiyiz. Kongre süreçleri önemli. Beşeri kaynağımızı kongre süreçleriyle aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Değişim süreçlerinde hiçbir arkadaşımızı AK Parti dışına itmiş değiliz. Ana kademenin kongreleri nisanın üçüncü haftasına kadar sarkabilir. Ondan sonra da büyük kongre süreci başlıyor. Biz olağan kongre sürecine girmiş bulunuyoruz. Bunun en son tarihi eylül 2018’de diyoruz ama belki de sonbahara bırakmayabiliriz. Karar verilmiş bir durum yok, bunu değerlendireceğiz.”
“ERKEN SEÇİM YOK”
Kongrenin erkene alınmasının erken seçim ile hiçbir alakası olmadığının altını çizen Yazıcı, “Sonbahara geldiğinizde 2019 bütçesini hazırlayacaksınız. Hemen akabinde yerel seçim süreci başlıyor. Dolayısıyla çalışma alanlarını dikkate aldığımızda büyük kongremizin erkene alınması daha gerçekçi. Yoksa bir seçimin öne alınması yok. Siyasi pratiğimizde bir erken seçim yok” ifadelerini kullandı.
Yazıcı şöyle devam etti:
“Biz çok büyük bir kurumuz AK Parti olarak. Bugüne kadar 15 yıldan bu yana hiçbir zaman erken seçimden yana olmadık, erken seçime şiddetle karşıyız. Çünkü seçimlerin büyük maliyetleri var. Erken seçimi gerekli kılacak olay olması lazım. Neden yerel seçimden önceye alalım. Yerel seçimin, genel seçimin tarihi belli.
ABDULLAH GÜL ADAY OLACAK MI SORUSUNA YANIT
Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağına yönelik soruyu da yanıtlayan Yazıcı, “Tanıdığım kadarıyla Abdullah Bey Türkiye’nin çıkarlarını her şeyin üzerinde tutar. Kişisel bir davranışla bir pozisyon almaz ve kararını bu yönde verir” değerlendirmesini yaptı. Kaynak:NTV