KALEMİYLE İZ BIRAKAN YAZAR: AYDIN KARASÜLEYMANOĞLU

KALEMİYLE İZ BIRAKAN YAZAR: AYDIN KARASÜLEYMANOĞLU
YAHYA AKSOY
Gönlü zengin olmayan insanın, kalemi durgun olur. Kaleme coşku ve hız veren ,duygu ve düşünce zenginliğidir. Fikir üretmek bilgi ve ilgi ile olur.Bu nitelikleri taşıyanlar şair ve yazar olur. Şair ve yazar olmak zordur. Bunları anlamak için de bilgi,emek ve yorum ister.
Bunun en güzel örneği olarak tanıdığımız yazar ve şair Aydın Karasüleymanoğlu aramızdan ayrılsa da gönüllerden ayrılmadı. 19 Mart 2017 pazar günü Ankara’da Artvin Evi’nde sevenleri ve dostları tarafından anıldı. Yazara vefa gösterilmesi, insana , kaleme, emeğe, fikirlere ve duygulara saygı gösterilmesi demektir. Aydın Baba’nın ,nurlar içinde yatmasını dilerken , bu anlamlı proğramı düzenleyenleri kutluyor ve selamlıyorum.
“Kimi çile çeker kimi zevk alır,/Bazen mal mülk artar bazen azalır,/Zengin olmak için kıçını yırtma,/ Dünya malı yine dünya da kalır.”
AYDIN BABA olarak isim yapan usta yazar ve şair Karasüleymanoğlu,Artvin’in zengin,renkli,verimli ve farklı coğrafyasında hayata gözlerini açmış ve doğduğu coğrafyanın tüm renklerini ve özelliklerini kapmış. Sonra da tüm ülkemizin zengin ve renkli halk kültürü ile kendini donatmış , 40 tan fazla esere, sayısız şiir ve makaleye imza atarak , özgün ve farklı kalemiyle ünlü bir şair ve yazar olmuştur.
Edebiyat tarihimizde özel bir yer tutan hocaların hocası rahmetli yazar ve şair Mehmet Aydın, yazarın dörtlüklerden olşuşan “DÜZENSİZ DÜZEN” kitabına yazdığı önsözde ,Aydın Baba’ya, bir taşlama ustası olarak ünlüler arasında yer vermiştir.
“Deveyi amuduyla yutan sağ olsun,/On parmağıyla da bal tutan sağ olsun,/Sen acından ölsen de memurum işçim,/Talana fırsat veren vatan sağolsun.”
Çıkarcılara,vurgunculara,halkı sömürenlere ve düzenbazlara dörtlükle taşlama yapan yazar, sosyal ve kültürel sorunları da konu olarak seçmiş ve topluma ok gibi dizelerle seslenmiştir.
“Aydınlıktan çok korkar karanlıkta kalan,/ Çağdaşlığı engeller boş söz yalan dolan,/Dünyanın değişmez tek kuralıdır sanki,/Kitaba düşman olur her kitapsız olan.”
“Topal eşeği sağlam diye okutur,/Her bir tezgâhta başka kumaş dokunur,/Toplumda önemsenmez bu puştlar ama,/ Koca kazanı bir baş soğan kokutur.”
“Koca değirmeni döndüren sudur,/Kompleksi artar kim kalırsa bodur,/Her yerde her zaman geçerlidir güç,/Mühür kimde ise Süleyman odur.”
Yazarları arasında bulunduğum Ankara SONSÖZ Gazetesi’nde de yıllar önce yazıları çıkan Aydın Karasüleymanoğlu için 7 Ocak 2008 tarihli SONSÖZ’de, yazar Reşit Gökçe,şöyle demekte, “DÖRTLÜKLERLE TÜRKİYE’NİN HARİTASINI ÇİZEN OZAN:AYDIN BABA.Bir kültür ve düşün adamı.Temeli sağlam bir ozan.Gözlemleri ve algılamaları sağlıklı,görüş ve önerileri tutarlı bir aydın.600 dolayında dörtlükleriyle, Mehmet Aydın’ın deyişiyle ,Türkiye’nin haritasını çiziyor.”
Çok değerli öğretmen ve şair eşi Şahver hanımefendi ile gönül ve emek birlikteliği ile düşünce,felesefe ve mizah hayatımızda kalemiyle derin izler bırakan; edebiyat tarihimizde yazıları, eserleri, şiirleri ile anılacak olan yazar ve şair Aydın Karasüleymanoğlu, zengin halk kültürümüzün değerlerine de öncelik ve önem vermiştir.
“Halkı birbirine katma ne olur,/İşkembeden böyle atma ne olur,/Türkiye halkının ortak malıdır,/ Bu güzel ülkeyi satma ne olur.”
“Uyanık vatandaş palavra yutmaz,/Göllere çalınan mayalar tutmaz,/ Boşa gider diye düşünme sakın,/İyilik edeni bu halk unutmaz.”
Güzel insan, duyarlı kalemi ve yüreği ile halkın sesi, Şair-yazar Aydın Baba, bu halk seni hiçbir zaman unutmaz. Hatıran önünde sevgi ve saygı ile eğiliyor, seni yürekten selamlıyoruz.