ABD’nin Kudüs’te açacağı Elçilik Gazze ‘yi kan gölüne çevirdi.

İsrail Kudüs’te ABD Büyükelçiliği’ni açmak için hazırlık yaparken, Gazze’de Filistinliler kararı protesto ediyor. İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 37 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı da bini geçmiş durumda.

ABD bugün, 120’den fazla ülkenin kınama kararına rağmen İsrail Elçiliği’ni egemenliği tartışmalı Kudüs’e taşıyor. ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017’de, Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıdığını ve ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması talimatı verdiğini açıklamıştı. ABD yönetimi büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e 14 Mayıs’ta taşıma kararı almıştı. Karar, bölgesel ve uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda büyük tepkiyle karşılanmıştı.

KIZI VE DAMADI AÇACAK

ABD Başkanı’nın kızı Ivanka Trump ile damadı ve danışmanı Jared Kushner’in de aralarında bulunduğu ABD heyeti açılış törenine katılmak üzere dün İsrail’e ulaştı. Büyükelçiliğin taşınacağı caddeye İsrail ve ABD bayraklarının yanı sıra “Siyon dostu Trump” ve “Trump İsrail’i büyük yaptı” yazılı billboardlar asıldı. ABD Başkanı Trump’ın ise törene telekonferans yoluyla katılması bekleniyor.

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

Müslümanlar kadar Hıristiyan ve Yahudilerin en kutsal mekânlarına ev sahipliği yapan Kudüs’ün batısı 1948’de İsrail tarafından ele geçirildi. Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Doğu Kudüs ise 1967’den beri İsrail işgalinde bulunuyor. Bu nedenle Doğu Kudüs, Filistin davasının kalbi niteliğinde. İsrail ise 1980’de aldığı tek taraflı bir kararla doğusuyla batısıyla Kudüs’ü “İsrail’in birleşik başkenti” ilan etti. Buna karşılık BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 1980’de İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararı kabul etti. ABD Kongresi bu kararı 1990’lı yıllarda tanıdı ancak Donald Trump’a kadar hiçbir başkan Tel Aviv’deki büyükelçiliği taşımaya yanaşmadı.

TRUMP: KUDÜS İSRAİL’İN BAŞKENTİDİR

ABD Başkanı Donald Trump, 7 Aralık’ta duyurduğu tüm dünyanın tepkisini çeken açıklamasında, “İsrail Filistin barışı için çalışmaya devam edeceğiz. Ortadoğu barışı için elimden geleni yapacağım. İsrail Filistin çatışmasına çözüm bulunacak. İsrail’in başkenti olartak tanıyacaktı. Bu yasa kongreden büyük çoğunlukla çıkmıştı. ABD’nin büyük elçiliğini Kudüs’e taşıma kararından bertaraf ettiler. Kudüs’ün bu şekilde tanınması gecikti. Bazıları cesaretleri yok dediler. Şimdi İsrail ile Filistin arasında barış anlaşması çalışmaları var. Atılan bu adımı ABD’nin çıkarına olarak görüyorum. İsrail bağımsız ve egemen bir devlettir. Bu şehir başbakan ve cumhurbaşkanının evinin olduğu yerdir. Kudüs İsrail’in başkentidir. bundan fazlası da değildir, azı da değildir. Bu bu kadardır. Bu Kudüs büyükelçilik yasası ile de uyumludur.” demişti.

KONSOLOSLUK ELÇİLİK OLDU

Eski kente hâkim konumdaki bir tepede bulunan yeni ABD büyükelçiliği, düne kadar konsolosluk binasıydı. Yaşlı Rus göçmenler için bakımevine dönüştürülen Diplomat Oteli yakınlarındaki binanın çevresindeki arsalar güvenlik gerekçesiyle boş tutuluyor. İşlerinin açılacağını ümit eden bölge esnafı taşınmadan memnun. Başkan Trump, Twitter’da, “Bu hafta Amerikan Büyükelçiliği Kudüs’e taşınacak. Herkesi tebrik ederim” mesajını paylaştı.