AİLE BAĞLARI

AİLE BAĞLARI YAHYA AKSOY
“AİLE BAĞLARI TEMASI” etrafında İKSV tarafından oluşturulan bir proğramla 23 Mayıs- 12 Haziaran 2018 tarihleri arasında yapılan 46.İstanbul Müzik Festivali, dünya müzik festivalleri arasında saygın, seçkin ve özgün yerini 46 yıldır geliştirerek korumaya devam etmektedir.
Müziğin ve sanatın evrensel diliyle buluşan insanlar ve toplumlar, iç ve dış dinamiklerini yükselterek güçlenen aile bağları ile dostluk ,barış ve sevgi yolunda kaynaşmaktadırlar. Duyguları, düşünceleri ve zevkleriyle evrensel boyutlara ulaşan insanlar, çağdaş ülkeler yaratmaya öncülük ve önderlik ederler. Gelişen bilim ve teknolojilerle insanı ve toplumu buluşturarak ,kaynaştırmalı ve donatmalıyız.Çağdaş dünyaya ancak bu şekilde katılabiliriz.
Bir toplumun tamel dayanağı olan ailenin, güçlü bağlarla kurulması ve gelişmesi eğitimin temel hedefi olmalıdır. Güçlü bir toplum ve devlet kurmanın esasını teşkil eden bu gerçeği fark eden ülkeler, birlik ve dayanışma güçleri ile daha çok üreten ve refahı paylaşan mutlu toplumu yaratabilmekteler. Eğitimli insan gücü ülkelerin en büyük zenginliğidir.
Dünyanın en büyük ve sonsuz kaynağı olan insan enerjisini ve bilgisini yaratıcılığa teşvik etmek esas alınınca kalkınmış bir ülke ve gelişmiş bir çağdaş toplum yolu açılmış olmaktadır.
UNESCO, aile bağlarının güçlenmesi ile güçlü bir toplum ve devlet doğacağına dikkatleri çekmek ve ailenin yaşamda öncelikli ve önemli yerini vurgulayarak, ülkeleri bu alanda sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel çalışmalar yapmaya ve eğitime teşvik ederek dünyanın kalkınmışlığının sağlanabileceğine dikkatleri çekmek için 1995 yılını “AİLE YILI” ilan etmiştir.
Ünlü yazar Robin Sharma, Aile Bilgeliği eserinde, “Bu kitap sayfaları arasında keşfedeceklerin sana ; daha bilge bir insan,daha iyi bir ebeveyn, dünya çocuklarını daha büyük v e daha iyi hayatlar yaşama konusunda yüreklendirecek bir aile ilderi olman konusunda ilham verebilir…” demekte.
Çocukların ve ailenin eğitimine vurgu yapan yazarı bilinmeyen bir söylem, şöyle demekte: “Bundan yüzyıl kadar sonra,banka hesabımın ne kadar olduğunun, nesaıl bir evde yaşadığımın ve ne maarka araba kullandığımın hiç önemi olmayacak. Fakat, eğer bir cocuğun hayatında önemli bir yer edinebilirsem, o zaman dünya daha farklı bir yer olabilir belki.”
Aile bağları konusunda,, kutsal kitaplarda yer alan ilahi buyrukları,asırlar önce yazılan Dede Korkut hikâyelerini,Ünlü çocuk doktoru Prof.Atalay Yörükoğlu’nun, bir çocuğun anne-babasına yazdığı mektubunu ve eğitimci İbrahim Alaattin Gövsa’nın aileye mektuplarını ve “Mükemmel bir ebeveyn olmak için, mükemmel bir insan olmak gerekir… Küçük şeyleri büyük sevgiyle ve ilgiyle yap ki, büyük şeyler kendini çoğaltsın…” diyen Robin Sharma’nın Aile Bilgeliği eserini okumak gerekir.
Aile bağlarının gücü ,toplumun enerjisini yaratır. huzur,mutluluk ve üretkenliğe katkı sağlar. Topluma dayanışma, öz güven ve güç katar.Ülkenin geleceğine güven ve umut verir.
YAHYA AKSOY