HAYDİ YAZ ŞENLİKLERİNE

HAYDİ YAZ ŞENLİKLERİNE YAHYA AKSOY
Tarih boyunca insanların özel günlerde eğlendikleri, şenlikler ve bayramlar yaptıkları görülmüştür. Bu özel şenliklere ait görüntüler, rölyeflerde, taş ve madeni kabartmalarda müzelerde sergilenmektedir. Bunların en güzel örneklerini Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi başta olmak üzere pek çok müzede görebiliriz.
Çalışan, üreten ve birlikte yaşayan insanların sosyal ve kültürel hayatlarını anlatan pekçok belgesel, kitap ve sözlü kaynak bulunmaktadır. Her coğrafyanın, tarihin, insanın ve toplumun kendine özgü özelliği vardır.
Ünlü halk bilgesi Nasrettin Hoca’ya sormuşlar:
-Hoca Efendi, insanlar sabah kalkınca neden bir tarafa gitmiyorlar da , her tarafa dağılıp gidiyorlar ?
– Nasrettin .Hoca : Eğer insanların hepsi aynı tarafa gitseydi dünyanın dengesi bozulur, sarsılırdı.”
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen taş kabartmalar , Hititlerde şenlik , bayram ve törenleri çok anlamlı bir şekilde göstermektedir. Geleneksel giysiler, çalgılar,el ele omuz omuza birlikte şenlik ve gösteri yapan topluluklar bize çok açık bilgiler vermektedir.
Sosyal bir canlı olan insanın eğlenmesi, şenlik yapması, halay çekmesi,çalgı çalması ve gösteri yapması doğal bir gereksinmeden kaynaklanmaktadır.İnsan, çalışır, yer- içer,oynar- güler, ağlar-ağlatır, sever-sevilir, üretir-paylaşır ve çeşitli yöntemlerle eğlenir,şenlenir…
Yaz mevsiminin yoğun sıcaklığı, doğal zenginliği,güzelliği ve bolluğu insanlar için büyük bir fırsattır. Büyük emeklerle, alın teri ve çabalarla işlenen tarla ve bahçeler insanın emeğinin karşılığını bereketle, çiçeklerle, meyvelerle, sebzelerle ve diğer zenginliklerle insana sunar.
Doğanın enerjisini ve bereketini kendi enerjisiyle ve gönül zenginliği ile kaynaştıran insanlar eğlenirler ve şenliklerle bu sevinçlerini paylaşırlar. Birlikte yiyip- içmek, oynatıpğ- gülmek ve vesgi ve hoş görü ile kaynaşaray bütün duyguları paylaşmak insanları mutlu eder.
Ülkemizin her tarafında bereketli topraklar üzerinde yetişen erik, kiraz, dut, nar, elma,portakala, üzüm,ceviz,armut,limon, kavun-karpuz gibi meyve sebzelerin bereketi şenlikler aracılığı ile toplumun ortak değeri haline gelir. Şenliklerde buluşan insanlar türküler, şarkılar,yemekler,halk oyunları ve halk müziği eşliğinde ürünlerini sergiler, yarıştırırlar ödüllerini alırlar ve şenlik güzeli de seçerek mutlulukları, başarıyı, güzellikleri ve sevgiyi paylaşırlar. İnsan üretir, paylaşır, gurur duyar,mutlu olur…
Şenlikler ve festivallerde enerjilerini artırarak yeni heyecan ve dinamizmle yaşamlarını sürdüren toplumlar, tüm üretimlerin bereketli olması dilekleri ile birlikte geleceğe mutlu ve emin adımlarla yürümeye devam ederler.Büyük -küçük,yaşlı- genç hep birlikte aynı coğrafyada ve aynı şenlikte biirlikte olmanın ve sosyal kaynaşmanın mutluluğunu yaşarlar.
“Hayat bir oyundur : Önemli olan oyunun süresi değil; oyunculuğun mükemmelliğidir.” bilge Seneca’nın dediği gibi, hayat sahnesinde rolünü başarıyla oynarsan mutluluğu yakalarsın ve diğer insanlarla paylaştıkça yaşam güzelleşir.”Bayramınız,şenliğiniz kutlu olsun ” demek, enerjiniz bol olsun demektir.
Ülkemizin 80 milyon nüfusu bulunmakta. Bütün insanlarımız , Yurdun her yanında yapılan renkli ve çeşitli şenliklerde , bayramlarda, yöresel kültür değerlerini tanıtım günlerinde , aynı türkülerde, şarkılarda, halaylarda, sofralarda,kilim ve halı desenlerinde, aynı saz ve sözde buluşmakta, kaynaşmakta, dostlukları, birlikteliği yaşayarak sevgi ve hoşgörü ile kaynaşmaktalar. Şenlikler ulusal birlik ve bütünlüğümüzün gelişmesine katkılar sunmakta.
Başarıyı, enerjiyi ,sevgiyi, bereketi, verimliliği ve mutluluğu paylaşmak için HAYDİ YAZ ŞENLİKLERİNE…