Üniversiteleri bölünen öğrenciler AYAKTA

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri, İstanbul Üniversitesinin bölünmesini ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yeni kurulacak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’ya bağlanmasını öngören TBMM kararına bir kez daha itiraz etti. Bugün toplanan üniversitenin akademik kurulundan yine “bölünmemeliyiz” kararı çıktı. Akademik kurul kararını fakülte bahçesinde dinleyen akademisyenler ve öğrenciler duygusal anlar yaşadı. Açıklama yaparken gözyaşlarına hakim olamayan Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, “Öğrencilerimiz de ağlıyor, biz gerçekten çok üzgünüz. Bu bölünmeyi istemiyoruz, tarihimizden, köklerimizden koparılmak istemiyoruz. Çünkü bu bölünmenin gerçekten kimseye bir yararı yok” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nun, İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesine ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’nın kurulmasına yönelik kararına, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mensuplarının tepkisi sürüyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran başkanlığında bugün toplanan Akademik Kurul’dan “İstanbul Üniversitesi bölünmemeli ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi bünyesinde kalmalı” kararı çıktı.

Akademik Kurul kararını dinleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bazı akademisyenlerinin ve öğrencilerinin duygusal anlar yaşadığı gözlendi. Açıklama yaparken gözyaşlarına hakim olamayan Akademik Kurul Üyesi Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, duygularını ntv.com.tr’ye anlattı:

“ÖĞRENCİLERİMİZ AĞLIYOR, BİZ GERÇEKTEN ÇOK ÜZGÜNÜZ”

“Öğrencilerimiz de ağlıyor, ben de öğrencilerin önünde çok duygulandım. Gerçekten hepimiz çok üzgünüz. Bu bölünmeyi istemiyoruz, tarihimizden, köklerimizden koparılmak istemiyoruz. Çünkü bu bölünmenin kimseye bir yararı yok.”

Yaklaşık iki haftadır devam eden eylemler sırasında da bunun gibi duygusal anlar yaşandı ve bu anlar sosyal medyada geniş yer buldu.

Bugünkü akademik kurul kararı hakkında da değerlendirmede bulunan fakültenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Kasapçopur, İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesi ile ilgili kararın değiştirilmesi için hukuksal çerçevede mücadelenin süreceğini söyledi.

“AKADEMİK KURUL OLARAK HUKUKSAL ÇERÇEVEDE MÜCADELE KARARI ALDIK”

600 yıllık tarihiyle İstanbul Üniversitesi’nin dünyadaki en eski üniversitelerden biri ve ülkemizdeki en eski üniversite olduğunu belirten Prof. Kasapçopur, “Üniversiteler tüm yapıları ve fakülteleriyle bir bütündür. Yani sadece tıp fakültesiyle değil, hukuk, iletişim, mühendislik fakülteleriyle bir bütündür. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi olarak biz İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesini istemiyoruz. Benim çalıştığım çocuk kliniği ilk kurulan çocuk kliniğinin devamı ve bu klinik İstanbul Üniversitesi’nde vücut buldu. Tüm Türkiye’deki çocuk klinikleri buradan ayrılarak gelişti. Dünyadaki en başarılı üniversitelerden biri İstanbul Üniversitesi’dir ve İstanbul Üniversitesi’nde en fazla bilimsel yayın yapan fakülte de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’dir. Bölünme kararı uygulanırsa bu başarılar tamamen ortadan kalkacak. En yüksek puanla gelen çocuklarımızın, öğrencilerimizin başarı sıralamaları ve akreditasyonları azalacak. Bütün bunlarda kayıplar olmaması için Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Akademik Kurulu olarak bugün toplandık ve İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesinin son derece yanlış olduğunu ve bölünmemesi gerektiğini söyledik. Bu konuda yapabileceklerimizi hukuksal çerçevede yapma kararı aldık” dedi.