Büyürken K Ü Ç Ü L Ü Y O R U Z

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.2 büyüdü.

Tahminler doğru: Büyüme hızı yüzde 30 azaldı

Yılın ilk çeyreği için büyüne rakamı yüzde 7.4 olarak hesaplanmıştı. Ekonomistler kur artışlarıyla başlayan ekonomik çalkantı sonrası büyümenin ciddi oranda düşeceğini düşünüyordu. Ekonomistlerin yılın 2. çeyreğine ilişkin büyüme tahmini ortalamasının yüzde 5.2 olduğuna işaret ediliyordu. Bu anlamda ikinci çeyrek büyümesi tahminler doğrultusunda gerçekleşti. 5.2’lik oran, büyüme hızında ‘7.4‘lük ilk çeyreğe göre yüzde 30’luk düşüş anlamına geliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi şöyle şekillendi:

– Tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 1.5 azaldı.

– Sanayi sektörü yüzde 4.3.

– İnşaat sektörü yüzde 0.8 arttı.

– Takvim etkisinden arındırılmış GSYH, 2018 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.5 arttı, GSYH ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.9 arttı.

Sosyal harcamalar arttı

Yerleşik hane halklarının ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.3 arttı.

2018 yılının ikinci çeyreğinde devletin nihai tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı yüzde 7.2 olurken, sabit sermaye oluşumunun payı yüzde 3.9 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 4.5 ithalatı ise yüzde 0.3 arttı.