Damat Bakan Ekonomideki büyümeden memnun

Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.2 büyüdü.

Yılın ilk çeyreği için büyüne rakamı yüzde 7.4 olarak hesaplanmıştı. Ekonomistler kur artışlarıyla başlayan ekonomik çalkantı sonrası büyümenin ciddi oranda düşeceğini düşünüyordu. Anadolu Ajansı Finans Portalı’nın düzenlediği anket, ekonomistlerin yılın 2. çeyreğine ilişkin büyüme tahmini ortalamasının yüzde 5.2 olduğuna işaret ediyordu. Bu anlamda ikinci çeyrek büyümesi tahminler doğrultusunda gerçekleşti. 5.2’lik oran, büyüme hızında ‘7.4‘lük ilk çeyreğe göre yüzde 30’luk düşüş anlamına geliyor.

‘Yapısal reformlar büyümeyi sağlıklı bir patikaya getirecek’

Albayrak, ikinci çeyrekte büyümenin, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam ettiğini vurguladı: “Bununla birlikte, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performans net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağlamıştır. Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir. Yine aynı şekilde büyümede temel hedef olan ihracata dayalı büyüme istikametinde ilerlendiğini de ortaya koymuştur.”

Öncü göstergelerin, üçüncü çeyrekten itibaren iç talepteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret ettiğini belirten bakan, yılın geri kalanında ithalat talebinin düşmesi, ihracat ve turizm gelirlerindeki devam eden güçlü seyir ile net dış talebin büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sağlamasının beklendiğini söyledi.

Albayrak, son dönemde finansal koşullarda ortaya çıkan sıkılaşma ve piyasalarda yaşanan dalgalanmanın, temelde enflasyon ve cari açık alanlarındaki kırılganlıklarla daha kararlı mücadele etmeyi ve makroekonomik dengelenme politika setini oluşturmayı gerektirdiğini belirterek, şöyle devam etti: “Enflasyonla topyekün mücadele ve cari açığın sürdürülebilir düzeylere düşürülmesi bu dönemdeki öncelikli hedeflerimizdir. Yapısal reformlarla desteklenen maliye politikasındaki sıkı duruş ve makroekonomik dengelenme politikası büyümeyi orta vadede daha sağlıklı bir patikaya getirecektir. Bu büyümenin getirdiği refahın adaletli paylaşımı, sahip olduğumuz nitelikli insan kaynağı ve güçlü toplumumuz ile gerçekleşecektir.”