Dövizle kira kepenk kapattırıyor

İstanbul’da bir AVM’de bazı mağazalar bugün kepenk kapatma eylemi yaptı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise hukuken alınabilecek tedbirlerin olduğunu, buna hazır olduklarını açıkladı.

Evrensel’de yer alan habere göre Bayrampaşa ilçesinde bulunan Forum İstanbul AVM’de bugün bazı mağazalar kepenk açmadı.

Kepek açmayan mağazaların arasında Toyyz Shop, Tefal, Süvari ve Yataş gibi markaların da olduğu bildirildi.

Bir mağaza çalışanı da “Sabah mağazalar açılmadı. Döviz kuruyla kiralar ödendiği için kiralar artıyor. AVM yönetimi indirime gitmedi. Forum İstanbul’da mağazaların büyük kısmı kapalı” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, döviz üzerinden kiralama ve satış döneminin sona ereceğini açıklamış. AVM’lerin neredeyse hepsinde kiralar döviz üzerinden alınıyor. Dövizin git gide değer kazanmasının ardınan kira maliyetleri de katlandı. Bu da AVM esnafını sıkıntıya düşürdü.

‘Hukuki tedbirler almaya hazırız’

AKP sözücü Çelik ise kepenk kapatan esnafları uyardı.

Çelik, Türkiye’nin dolarizasyona karşı aldığı tedbirler çerçevesinde söz konusu mağaza sahiplerinin de bir tutum sergilemesi gerektiğini vurguladı.

Çelik, esnafın esasen doğru ama usul açısından yanlış tavır uyguladığını belirterek, şunları aktardı: “Kepenk kapatma eylemini kesinlikle doğru bulmuyoruz. Son derece yanlış bulduğumuzu ifade ediyoruz. Türkiye’de piyasanın rasyonel bir şekilde çalışması, piyasa zincirinin düzgün bir şekilde işlemesi en büyük gücümüzdür, en büyük kuvvetimizdir. Kepenk kapatma da son derece yanlış bir eylemdir. Dolayısıyla bir yandan AVM’lerin dolarla verdikleri kiralar konusunda adım atmaları gerekir. İkincisi de bu kepenk kapatma eylemlerine rastlanılmaması gerekir. Bununla ilgili gerekli görüşmeleri yaptık. İyi niyetli telkinlerde bulunuyoruz. Ama tabii hukuken alınabilecek tedbirler de var. O tedbirleri de almaya hazırız. Hiç kimse Türkiye’de kepenk kapatma, piyasayı belli açıdan bloke etme gibi bir tavra girmesin.”