İran’ daki suikastte 25 kişi öldü

İran’ın güneybatısındaki Ahvaz’da bir askeri geçit törenine düzenlenen silahlı saldırının yankıları sürüyor.

Devrim Muhafızları, en az 25 kişinin öldüğü, 50’den fazla insanın da yaralandığı saldırının ardından ‘unutulmaz ve ölümcül’ bir intikam alınacağını duyurdu. Devrim Muhafızları, kanlı saldırıda 12 üyesini kaybetmişti.

Tahran yönetimi, bu sabah ayrıca ABD’yi hedef alan yeni bir açıklama yaptı. Tahran’da düzenlenen askeri geçit töreninde kürsüye çıkan Devlet Başkanı Hasan Ruhani, Washington yönetiminin İran’da kaos çıkarmak istediğini ancak başarılı olamayacağını söyledi.

Ruhani, ABD’nin desteğini alan Suudi Arabistan ve müttefiklerinin İran’daki saldırının arkasındaki güçler olduğunu da sözlerine ekledi. İran liderine göre, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri İran sınırları içerisindeki ‘terör’ organizasyonlarını finanse ediyor.

Devrim Muhafızları’nın 38. kuruluş yıldönümünün kutlandığı askeri törende, İran füzelerini de sergiledi.

İran ve ezeli düşmanı Suudi Arabistan, halihazırda iç savaş ülkesi Yemen’de karşı karşıya. Suudi Arabistan’ın başını çektiği koalisyon İran destekli Husileri bombardımana tutuyor. Taraflar, daha önce iç savaş ülkesi Suriye’de de kozlarını paylaştı.

BAE TEMSİLCİSİ DIŞIŞLERİ BAKANLIĞI’NDA

İran, Birleşik Arap Emirlikleri maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Resmi televizyonun haberine göre, maslahatgüzar Ahvaz’daki saldırının ardından yaptığı yorum nedeniyle bakanlığa davet edildi.

ÜÇ AVRUPA ÜLKESİ DE BU SABAH ÇAĞRILDI

Hollanda ve Danimarka büyükelçileri ile İngiltere’nin Tahran Büyükelçi vekili de bu sabah erken saatlerde Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Resmi açıklamada, Hollanda ve Danimarka’nın Ahvaz saldırısını gerçekleştiren örgüt üyelerine ikamet izni verdiği belirtildi. El Ahvaziye adlı örgütün Londra’da yayın yapan bir televizyon kanalında saldırının sorumluluğunu üstlenmesi, İngiltere’ye karşı tepkiye yol açtı.

Tahran yönetimi, Hollanda, Danimarka ve İngiltere’ye İran’ın şiddetli protestosunu iletti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, “Bu terörist grubun üyelerinin Avrupa topraklarında suç işlemedikleri sürece AB terör listesine dahil edilmemeleri kabul edilemez” dedi.