”Zengin Türkler ve Aydınlar yurt dışına kaçıyor”

Amerikan New York Times gazetesinin Türkiye’den yurt dışına başlayan göçe ilişkin yayınladığı haberde, söz konusu durumun tarihte yıkım geçiren ülkelerde görüldüğünün altı çizildi.

Haberde ‘Erdoğan’ın vizyonuna hararetle karşı çıkan Türkler, yeteneklerini ve varlıklarını da alarak, sürüler halinde ülkeyi terk ediyor’ başlığı kullanıldı.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde ülkeyi terk edenlerin profili ‘ülkenin kuruluşundan bu yana ilk kez, kültür ve iş hayatına yön veren üst sınıf aileler’ diye anlatıldı.

Küresel Varlık Göçü İncelemesi’nin (Global Wealth Migration Review) Türkiye’ye ilişkin verilerine da haberde yer verildi. Buna göre 2016 ile 2017 yılları arasında, Türkiye’nin varlıklı diliminin yüzde 12’sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetini yurt dışına aktardı.

AfrAsia Bankası tarafından hazırlanan raporda bu varlıkların çoğunun Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşındığı belirtildi.

Türkiye’nin varlık göçü yaşanan ülkeler sıralamasında yedinci sıraya yükseldiği kaydedilen rapordaki şu ifadeler dikkat çekti: “Eğer tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür.”

Ülker örnek gösterildi
Gazete varlık göçüne örnek olarak da Ülker ailesine ait Yıldız Holding’i örnek gösterdi. Haberde, Murat Ülker’in başında olduğu holdingin, özellikle sosyal medyada Gülen hareketiyle ilişkilendirilmesi sonrası sert eleştirilerin odağı olduğu belirtiliyor.

“Bu olaydan kısa süre sonra Yıldız Holding, 7 milyar dolar civarındaki borçlarını yapılandırdı ve elindeki Ülker hisselerini, holdingin Londra merkezli şirketine sattı. Yapılan aslında ailenin, elinde bulundurduğu Ülker markasına ait çoğunluk hisselerini, Türk mahkemelerinin ulaşamayacağı bir yere taşımasıydı”

‘Göç toplumu değiştirme çabasının sonucu’
Gazeteye konuşan İstanbul merkezli bir hukuk firmasının sahibi Mehmet Gün, “Özellikle darbe girişimi sonrası miyarlarca dolar Türkiye’yi terk etti. İnsanlar kendilerini tehdit altında hissediyor” dedi.

KONDA araştırma şirketinin genel müdürü Bekir Ağırdır, varlık ve yetenek göçünü, “Erdoğan’ın toplumu değiştirme çabasının sonucu” olarak yorumladı.

Haberde, Türkiye’den İngiltere’ye girişimci göçüne ilişkin söyleşi ve veriler de yer aldı. Yine darbe girişimi sonrası politik sığınma taleplerindeki artışa ilişkin rakamlar aktarıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişinin Türkiye’den göç ettiği hatırlatıldı.