EN SOSYAL ÇÖKÜŞ ! SANKİ HAYAT DURDU

Dünyanın en büyük sosyal paylaşım platformları Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp, tarihinin en büyük çöküşü ile karşı karşıya kaldı.

Türkiye saati ile 13 Mart’ta 20:00 civarında başlayan eş zamanlı erişim sorunu milyonlarca kullanıcıyı da derinden etkiledi. aylık 2.7 milyar kişinin kullandığı WhatsApp, Instagram, Messenger ve Facebook neden çöktüğü konusunda yapılan açıklamalar ise kafa karıştırdı.

Öncelikle Facebook’un resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, yaşanan sorunun DDoS saldırısından kaynaklanmadığı vurgulandı.

Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre ise siber güvenlik uzmanlarının ilk tespitleri, yaşanan sorunun

Sınır Geçit Protokolü (Border Gateway Protocol, BGP) adı verilen sistemden kaynaklandığını gösteriyor. Servis sağlayıcıların altyapısını sağlayan ve belli protokollere göre yönlendirme yapan bu sistem, sözkonusu uygulamalara internet erişimini de mümkün kılıyor.

Örneğin WhatsApp, Facebook ve Instagram genelde AWS (Amazon Web Services),IBM gibi bulut sağlayıcılarla çalışıyor ve bu büyük bulut sağlayıcılar da Equinix gibi bulutlara hizmet veren büyük veri merkezlerinde (data center) saklanıyor. BGP adı verilen sistem de bu uygulamaların veri merkezleriyle olan iletişim altyapısında kritik rol oynuyor.

Dolayısıyla uzmanlar, her ne kadar doğrudan Facebook ve servislerine yönelik bir saldırı olmasa da (Facebook’un resmi açıklamasında da olduğu gibi),sosyal ağa bulut hizmeti sağlayan global ‘data center’larına yönelik bir atağın da sözkonusu olabileceğine dikkat çekiyor.