AKP de geriye sayım başladı

İstanbul’u kaybeden, Türkiye’yi kaybeder” bu sözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aitti.
İstanbul’ da Ekrem İmamoğlu’ nun elde ettiği bu müthiş zafer Erdoğan ve iktidar partisi AKP açısından önemli bir kırılma noktası olduğu kadar geriye sayımında en büyük işaretidir.
Kamuoyu yoklamalarında tek ve tam isabet yapan Konda Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır ,seçim sonuçlarından üç mesaj çıkarılması gerektiğini belirterek şunları söylüyor:

“AK Parti seçmeninin adalet ve vicdan duygusu zedelenmişti. CHP ve İyi Parti seçmeni ilk kez kazanabilme duygusunu tadarak moral üstünlüğü ele geçirdi. İstanbul’un seçmen kitlesinin üçte biri 30 yaş altı gençlerden oluşuyor ve bu gençler de keyfi uygulamalara itirazlarını oylarıyla göstermek istediler,”

AK Parti açısından seçimlerde yaşanan oy kaybı, partinin beyni ile bedeni, örgütlerle yerel yönetimler arasındaki ilişki koptu.

“AK Parti’nin bundan sonra örgütsel yenilemeyi başarıp başaramayacağı belirleyici olacak.”

Ağırdır, 31 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun aldığı oylarda belirleyici unsurun kendisinin vaatleri değil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin muhalefete karşı kullandığı dil olduğunu düşünüyor:

“Şimdi yeni eklenen oylar ise, gençlerden, HDP’li ve CHP’li olan ancak bir önceki seçimlerde seçimi kazanma umudu olmayıp sandığa gidenler ve az bir kısım da MHP’li seçmenlerdendi.”

Yeni bir ütopya üretmeli
Bununla birlikte, Ağırdır’a göre, İmamoğlu’nun başarısının ardından ortaya çıkan potansiyeli kaldıraca dönüştürmede CHP’nin atacağı adımlar önümüzdeki dönemde kritik önemde.

“CHP’nin artık yeni bir başarı üretme şansı var. Karşımızda bölünmüş, kutuplaşmış üç adet Türkiye var. Muhafazakarlar, Kürtler ve sekülerlerden oluşan bu üç Türkiye’nin de ihtiyaçları, talepleri var. Bir ütopyaya, bir ideale ihtiyaç duyuyorlar. Üç Türkiye’nin de bir arada yaşayabildiği bu toplumsal uzlaşıyı kim üretirse artık o parti kazanacak,” diyor Ağırdır.
Bu sütunlarda tarihi İstanbul seçiminin sonuçlarını ve yakın gelecekte siyasette yaşanacakları irdelemeye devam edeceğiz.