Pakistan Mango ve Biryani Festivali ve festivalden izlenimler…

Pakistan Mango ve Biryani Festivali ve festivalden izlenimler…

Halim UTLU

Mangolu ayran, mangolu dondurma,mangolu milk-shake,mangolu salata, mangolu sufle, mangolu mus, mangolu puding,mangolu pasta gibi Pakistan’ın ünlü taze mango ve kesilmiş mangoları ile yine Pakistan’ın meşhur Basmati pirincinden yapılan “Biryani”nin sunulduğu geleneksel Pakistan Mango ve Biryani Festivali,26 Temmuz 2O19’da, Ankara’daki Pakistan Residence’da yapıldı…Pakistan Mango ve Biryani Festivali
Tüm dünyaca ünlü 110 çeşit mangosunu, Türkiye’de daha da fazla tanıtmak için Pakistan Büyükelçiliği, Ankara’da Pakistan Mango ve Biryani Festivali düzenledi.Hava oldukça sıcak olmasına rağmen Festivale,çok sayıda konuk katıldı ve meşhur Pakistan mangoları ve Pakistan’ın meşhur Basmati pirincinden yapılan Biryani’nin tadını, lezzetini ve kokusunu yakından deneme fırsatı buldu.
Pakistan Mango ve Biryani Festivalinde,Pakistan Der.Başk.Burhan Kayatürk
Görevliler, davetlilere taze ve olgun mango yetiştirmekte zorlandı

Pakistan Mango ve Biryani Festivali’ne,siyasiler, milletvekilleri,bürokratlar,meyve ithalatçıları, diplomatlar,Pakistan dostları ve medya temsilcileri katıldı. Festival’de,davetlilere mangolu salata, taze mango ve kesilmiş mango,mangolu ayran,mangolu milk-shake,mangolu dondurma, mangolu pasta, mangolu sufle, mangolu mus, mangolu puding gibi 15 civarında yiyecek sunulurken, Pakistan’ın ünlü Basmati Pirincinden yapılan, Biryani de ikram edildi.
Residence’ın bahçe girişinde konuklarını ” Hoşgeldiniz” diyerek,güler yüzle ve elçilik yetkilileri ile karşılayan gerçek dost ülke Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi M.Syrus Sajjad Qazi,tüm davetlilerle ayrı ayrı ilgilendi,hal hatır sordu,fotoğraf çektirdi.Sıcağa rağmen oldukça kalabalık olan Mango ve Biryani Festivali’nde görevliler, davetlilere taze ve olgun mango yetiştirmekte zorlanırken, mango ikram çadırında kuyruklar oluştu.Pakistan Mango ve Biryani Festivali 3

İran Büyükelçisi Farazman, Kuzey Makedonya Büyükelçisi Dr. Mucunski festivaldeydi

Dikkat çeken bir başka kuyrukta, Pakistan’ın meşhur Basmati pirincinden yapılan ve değişik bir tada sahip “Biryani” deydi.Pakistan dostu davetliler,çok sevdikleri ve beğendikleri dost ülkenin bu 2 milli gıdasını, bol bol ve severek yeme imkanı buldular.Festivale, bu Ankara sıcağına rağmen, başkentte kalan bazı diplomatlar da ilgi gösterdi.
Türkiye’nin İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçisi Muhammed Farazman, Kuzey Makedonya Büyükelçisi Dr. Zvanko Mucunski gibi Büyükelçilerin yanı sıra, diğer elçiliklerden de temsilcilere rastladık.Türkiye Pakistan Parlamento Dostluk Grubundan vekiller de vardı. Yine önemli ve etkin sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Pakistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı ve milletvekili Burhan Kayatürk ve dernek yönetiminden ve üyelerden de katılımlar dikkat çekti.

Pakistan, en büyük 5. mango üreticisi ve 6.en büyük mango ihracatçısı

Kalabalığın ve davetlilerin giderek arttığı Pakistan Mango ve Biryani Festivali’nde dikkat çekici bir konuşma yapan Pakistan’ın mütevazı,
çalışkan ve başarılı Türkiye Büyükelçisi M.Syrus Sajjad Qazi, Pakistan’ın en büyük 5. mango üreticisi ve 6.en büyük mango ihracatçısı olduğuna dikkat çekti. Büyükelçi Qazi,“Pakistanlılar mangoya “Meyvelerin Kralı” der ve dünya üzerindeki en tatlı meyvelerden birisidir…
Pakistan mangosu, belli başlı 57 ülkeye ihraç edilmektedir. Yüksek kalitede, 110 çeşit mango vardır. Her çeşidi markete farklı zamanlarda gelir ve sezonu, Mayıstan Eylül ayına kadardır ve yaklaşık 4 ay sürer. Chaunsa, en popüler mango çeşididir ve biz de bugün Beyaz Chaunsa sunuyoruz..”dedi.Pakistan Mango ve Biryani Festivali 2

Büyükelçi Qazi,yaşasın Pakistan-Türkiye kardeşliği

Qazi, Pakistan mangolarının en az benzersiz Pakistan -Türkiye ilişkileri kadar tatlı ve özel olduğunu,bu dostluğu meyvelerin kralı Pakistan Mangosu ile kutlamanın da, önemli ve çok değerli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.
Pakistan mangolarını Türk Pazarına getirmek için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Qazi, ”Umarım bir gün Pakistan mangosu Türkiye’ye de ihraç edilebilir ve mango severler de düzenli bir şekilde bulabilir.” şeklinde konuştu. Pakistan mangosunun tadını, Pakistan ile Türkiye arasındaki dostluğa benzeten Büyükelçi , “Meyvelerin kralı olan Pakistan mangosuyla, bu dostluğu kutlamak ne güzel bir yol. Yaşasın Pakistan-Türkiye kardeşliği” diyerek sözlerini tamamladı.
Festivalde, Pakistan kadınlarının ışıl ışıl rengarenk kıyafetleri,çocukların da aynı güzellikteki giysileri,davetlilerin gözünden kaçmadı.Bahçenin bir kösesinde,meraklılar için önceden hazırlanan bazı giysiler, görevlilerin de yardımı ile isteyen davetlilere giydirildi ve fotoğraf çekmeleri de sağlandı.

Basın Ataşesi Akbar, Pakistan fotoğrafları hakkında bilgi verdi

Bu arada bahçeye girişten itibaren Pakistan’ın doğal güzelliklerini gösteren ve çok güzel renkli fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisi de, büyük ilgi gördü.Davetliler, beğendikleri fotoğraflar hakkında elçilik yetkilileri ve başarılı,güler yüzlü ve çalışkan Basın Ataşesi Abdul Akbar’dan bilgi aldılar.
Güzel yerel müziklerle desteklenen ve geç saatlere kadar devam eden festivalde,bir de çekiliş düzenlendi. Çekilişe katılanlar arasından beş konuk, birer kutu mango almaya hak kazandı.. Bu arada, bir başka masada 3 ayda bir İngilizce ve Türkçe olarak Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından yayınlanan, Pakistan Postası Dergisi gözümüze takıldı.

Pakistan Postası Dergisi ve Pakistan’ı Tanıyalım başlıklı katalog

Yayın sahipliğini Büyükelçilik adına üstlenen ve Yazı İşleri Müdürlüğünü Abdul Akbar’ın yaptığı dergi,Pakistan’ın Türkiye’de yaptığı faaliyetler, etkinlikler,duyurular ve Pakistan’dan Türkiye’ye gelen önemli kamu ve özel sektör temsilcilerinin, toplantı ve tamaslarını, resimli olarak yansıtıyor ve ücretsiz olarak dağıtılıyor..
Yine aynı masada davetlilerin alması için hazırlanan” Pakistan’ı Tanıyalım” başlıklı bir katalog da ilgi gördü.Pakistan Büyükelçiliği tarafından Türkçe olarak hazırlanan ve 2018’de 3. baskısı yapılan katalogda,ülkenin tarihçesi,ekonomisi,enerji sektörü,yatırımları,kültür ve turizmi,ibadet merkezleri ve camileri,gölleri,dağları,ziyaret edilecek yerleri,müzeleri,yöresel lezzetleri,sanatları,kıyafetleri,düğün törenleri,sporları,otelleri resimli olarak yer alıyor.

Mango,kolesterolü düşürür,kanseri önler

Mango,dünyadaki en popüler meyvelerden biri. Sarı, turuncu, yeşil veya kırmızı olabiliyor. Mango yaprakları 15 ila 35 cm uzunluğunda ve yaprak dökmeyen bir yapıya sahip. Mango yaprakları, turuncu ve pembedir, ancak koyu parlak kırmızıya geçerler ve olgunlaştıkça koyu yeşile dönerler. Mango olgunlaştığında oldukça lezzetli bir meyve olur..
Yapılan araştırmalarda, mango meyvesinde antioksidan bileşiklerin kolon, meme, lösemi ve prostat kanserine karşı koruma sağladığı bulundu..Bu bileşikler, kuersetin, isoquercitrin, astragalin, fisetin, gallik asit ve metilgallatın yanı sıra, bol enzimler içerir.Yüksek lif, pektin ve C vitamini seviyeleri, özellikle düşük yoğunluklu lipoprotein serum kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.

Cinsel hayatı canlandırır,gece körlüğünü önler

Temiz ve arınmış bir cilt için mango tüketilmesi önerilir. Mango tıkanmış gözenekleri temizlemeye ve sivilceleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.Her gün tüketilen bir dilim mango, A vitamininin gerekli günlük değerinin yüzde 25’ini sağlar, bu da iyi görme ve gece körlüğünü ve göz kurumasını önler.
Tartarik asit, malik asit ve meyvede bulunan sitrik asitler, vücudun alkali rezervinin korunmasına yardımcı olur. Mangolar E vitamini için mükemmel bir kaynak. Her gün bir dilim tüketilen mango, özellikle erkeklerde iktidarsızlık problemini önler ve cinsel hayatın canlanmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda seks hormonlarını düzenleyen mango, cinsel tansiyonu artırmaya yarayan E vitamini sayesinde, erkeklerde sperm sayısının artmasını sağlar. Hamile kalmak isteyenlere mango tavsiye edilir.

Kansızlığı giderir,yaşlanmayı geciktirir

Mangodaki zengin lif içeriği, sindirimi düzenlemeye yardımcı olur. Bağışıklığı güçlendirir. Mangolardaki C vitamini ve A vitamininin fazla olması, bağışıklık sistemini sağlıklı ve güçlü tutmada destek sağlar.
Mango, vücutta kolajen proteinleri üretmeye yardımcı olan yüksek miktarda A ve C vitamini içerir. Kolajen, kan damarlarının ve vücudun bağ dokularının korunmasında etkili olduğu için, doğal yaşlanma sürecini yavaşlatır. Bu nedenle, mango haklı olarak yaşlanma karşıtı bir gıda olarak adlandırılabilir.
Mangonun içerisinde yer alan zengin demir, aneminin tedavisini olumlu etkilerken, düzenli tüketilen mango, kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlar. Mangolar hamilelik sırasında demir gereksinimlerini karşıladıklarından, hamile kadınlar için oldukça faydalı. Sulu mangolar, sağlıklı demir açısından zengin.