ELEKTRİK ZAMLARI YARGIYA TAŞINIYOR

ÇETKODER ELEKTRİK ZAMLARINI YARGIYA TAŞIYOR

Kısa adı ÇETKODER olan Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, EPDK’nın karar alarak uygulamaya koyduğu son zammı geri çekmesini yoksa yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, göktaş“Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, (EPDK) pazartesi günü yurt geneli elektriğe yüzde 14,9 zam kararı almış ve bunu uygulayacağını beyan etmiştir. Bildiğiniz üzere yine Elektriğe, en son 1 Temmuz tarihinde yüzde 15 zam yapılmıştı. EPDK tarafından yapılan ve tüm basına yansıyan açıklamada, söz konusu fiyat artışında Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) toptan satış tarifelerindeki değişimin en önemli etken olduğu belirtilerek “1 Ekim 2019 tarihinden itibaren geçerli olan elektrik piyasası tarifelerini belirleyen maliyet bileşenlerinde oluşan artışlar nedeniyle görevli tedarik şirketlerinden elektrik enerjisi satın alan tüketicilerin tükettiği elektrik tarifelerinde vergi ve fonlar dâhil yüzde 14,9 artış yapılmıştır. Bu kapsamda, 1 Ekim itibariyle mesken abonelerince 100 kilovatsaat elektrik enerjisi için vergi ve fonlar dahil olmak üzere 71,02 lira ödenecektir.” ifadeleri yer almaktadır. Artık bu tarife ne zamana kadar geçerli onu da bilmemiz mümkün değil. Yarın yeni bir zam gelmeyeceğinin garantisi de verilmiyor. 2018 ve 2019 yılları arasında elektrik fiyatlarına 5 kere zam yapıldığı apaçık ortada. Yapılan bu zam ile birlikte son 2 senede elektriğe yüzde 60,9 oranında zam gelmiş oldu. Ülkemizde hiçbir ücretlinin maaş artışı bu denli olmamış, bırakın bu rakamları, işçi – memur- emekli maaşlarına yapılan zamlar yüzde 4-5-6 civarı iken yaşamsal değeri olan ve her tüketicinin tüketmek zorunluluğu bulunan ( bir nevi elimiz mahkum ) elektriğe gelen zamlar acımasızca olmuştur. Dar gelirli halkımız ve her biri tüketici olan vatandaşlarımız artan fiyatlar karşısında faturaları ödeyemeyecek duruma gelmiştir. Kayıp kaçağı bir türlü önleyemeyen, tüketiciye yansıyan Faturada vergi üzerine vergi alan, değişik fonlar kesilen, TRT payı alınan ortamda, vatandaşın sırtına binen yük gittikçe artmaktadır. Yazıktır günahtır. İnsanlar geçim derdinde, yaşam mücadelesi verirken, en temel kullanılan giderlerden birinin bu denli zamlanması hayatın olağan akışında çok sayıda tüketim maddesini etkilediği gibi yaşamı da kötü etkileyecektir. Öncelikle bu yapılan zammın yetkililerce bir kez daha gözden geçirilerek geri çekilmesini tüketiciler adına talep ediyoruz. Netice itibari ile zam geri çekilmez ise, tüketici vatandaşlarımızın aleyhine olan bu hususu kısa süre içinde yargıya taşıyacağız” dedi.

ZAMLARIN GEÇMİŞİ
1 Ocak 2018: Konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 8.8, sanayi ve ticarethanelerdeki elektriğe yüzde 8.4 zam, 1 Nisan 2018: Elektrik fiyatları ortalama 2.89 zam, 1 Ağustos 2018: Elektrik fiyatları yüzde 9 ile yüzde 14 arasında artış, 1 Eylül 2018: Elektriğe yüzde 9 ila yüzde 14 oranında zam, 1 Temmuz 2019: Elektriğe yüzde 15 zam ve 20 Eylül 2019: 1 Ekim’den itibaren elektriğe yüzde 14.9 zam yapılacağı duyuruldu.