Kentsel dönüşüm mü, RANTSAL dönüşüm mü?

Elazığ’daki 6.8 şiddetindeki depremin ardından Kentsel dönüşüm mü, RANTSAL dönüşüm mü ? tartışmaları yeniden gündeme geldi.Son olarak Sedef Kabaş ‘ın yönettiği proğramda konuşan deprem uzmanı Prof. Ahmet Ercan bu konuyu net bir şekilde ifade ederek acı gerçekle yüzleşmemizi sağladı.
Tele 1 TV de yayınlanan proğramın konukları birbirinden ilginç ve önemli konulara parmak bastılar. Elazığ depremi ister istemez gözleri Kanal İstanbul a ve İstanbul’da olası depreme çevirdi.
İstanbul’da deprem olması dahilinde 150 bin kişinin ölebileceği belirtilirken, “99 depreminden bu yana 20 yıl geçmesine rağmen kentsel dönüşüm yerine rantsal dönüşüm yapıldığı ifade edildi.Elazığ’da yaşanan 6.8 şiddetindeki depremin ülke gündeminde olan Kanal İstanbul’un yerine Deprem İstanbul’un alınması için büyük bir uyarı olduğu ve olası bir İstanbul depreminde 100 binlerce binanın yıkılacağını ve depremin gece gerçekleşmesi halinde 150 bin kişinin öleceği söyleniyor.
İnşaat Mühendisleri Odası Cemal Gökçe’de “Binalarımız çürük, kentsel dönüşüm deprem için değil rant için yapıldı. İmar affı riski daha da artırdı. Elazığ’a rağmen deprem gerçeğini görüp önlem almazsak bu ülke İstanbul depreminin altından kalkamaz” diyerek endişelerini dile getiren bir başka bilim adamımız.
Gökçe’nin şu tesbitleri ise oldukça düşündürücü , “Bu ülkede fayları bilmeyen kalmadı. Hangi fay nerede çocuğa sorsan bilir. Toplumun enerjisi faylarla boşaltılmaya çalışılıyor. Toplumun asıl bilmesi gereken içinde oturduğu binaların çürük olup olmadığıdır. Hangi belediyenin yapı arşivini açarsanız açın göreceksiniz ki binaların en az yüzde 80’i deprem güvenlikli değil. Yani depremde yıkılır, kaçarı yok. Bu binaların deprem güvenlikli hale getirilmesi şart”

1999 depreminden bu yana 20 yıl geçmesine rağmen kentsel dönüşüm yerine rantsal dönüşüm yapılmaya çalışıldığını ifade eden Gökçe, şu uyarılarda bulundu: “Bütün ülke İstanbul depremini değil Kanal İstanbul diye suni bir gündemi tartışıyor. Elazığ Sivrice’de yaşadığımız deprem, Kanal İstanbul diyenlerin kulağına küpe olur. İstanbul depremi Elazığ gibi olmaz. Türkiye bunun altından kalkamaz. Seferberlik ilan edilmelidir. İstanbul’un göçmesi demek, Türkiye’nin göçmesi demektir.
Sözün özü Bilim adamlarımızın bu haklı endişelerine ve uyarılarına kulak verilmeli ve daha fazla zaman geçirilmeden Kentsel dönüşüm , RANTSAL dönüşümün kurbanı olmamalıdır.

Ender YOLDAR