65 Yaş ın sesini artık duyun

3 Aya yakındır mücadele ettiğimiz Coronavirüsü ile 1 Haziran itibarıyla normalleşme dönemine döndük . Bu süreçte Sosyal hayata yönelik birçok tedbirler kaldırıldı. Maske, fiziki mesafe ve hijyen tedbirleri ise uygulanmaya devam edecek.
Böylece yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının kontrol altına alınmasının ardından, normalleşme adımlarında da yeni bir döneme de geçilmiş oldu.

Şehirlerarası seyahat kısıtlaması kaldırıldı. Hava yolunda iç hat uçuşları da başlıyor

Restoran, kafe, pastahane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca gibi işletmeler, belli kurallar çerçevesinde, saat 22.00’ye kadar hizmet verebilecek.

Eğlence mekanları ve nargile satışı ise kapsam dışında tutuldu, iyi güzel de o zaman toplu taşım araçlarındaki % 50 kapasite oranı niye yeniden eski haline getirildi?

.
Peki madem hayat bu kadar hızlı bir şekilde normale dönecek de 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağı niçin kaldırılmıyor ? ya da ne zaman kaldırılacak sorularının yanıtı merak konusu oldu.

Bilim Kurulu Üyesi olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, normalleşmeye rağmen kısıtlamaları devam eden 65 yaş üstü vatandaşların, sokağa çıkabilmelerinin 1 Haziran’da alınan kararların sonuçlarına bağlı olduğunu söyledi. 1 Haziran’da önemli adımlar atıldığını dile getiren Özlü, “Bu adımların bir sonucunu görmemiz lazım” diyor…
Özlü şunları söylüyor:

* Corona virüsü sadece 65 yaş üstüne bulaşmıyor. Herkese bulaşıyor. Ama 65 yaş üzerinde ağır ve ölümcül seyrediyor.

* Yani bütün dünyadaki verilere baktığınız zaman 65 yaş üzerinde bu hastalığa yakalananlar çok daha ağır seyrediyor, yoğun bakımda takip ediliyor, solunum yetmezliği gelişiyor ve ölüm oranları yükseliyor.

* Türkiye’de ölümlerin düşük olmasının önemli sebeplerinden bir tanesi de 65 yaş üstü grubu erken dönemde evde tutmasıdır.

* Bu uzun sürdü. Son derece haklılar. Ama az daha sabretmeliler. Ben yakın zamanda onlar içinde bir rahatlamanın getirilebileceğini düşünüyorum.

* 1 Haziran itibariyle normalleşmede önemli adımlar atıldı. Bu adımların bir sonucunu görmemiz lazım. Yani genelde bir hafta içinde aldığımız normalleşme ile ilgili adımların sonuçlarını görebileceğiz.
3 ay önce bütün bunlar yaşanılmaya başlanılmamış gibi,her şeyi eski haline döndür , sanki bütün bunların müsebbibi 65 Yaş üstü insanlarımızmış ,gibi Onları hala ev hapsinde tutmaya devam et.
Bu sizlere inandırıcı geliyor mu?

Bize göre de bu yeni normalleşmede bir anormallik var gibi görünüyor…