Önce yurdumuzu tanıyalım

Halk TV de Serhan Asker’in hazırlayıp sunduğu ” Görkemli Hatıralar ” proğramını seyrederken bir gerçeği daha hatırlayıp öğrendim ki çoğumuz yurdumuzu yeterince tanımıyoruz.
İskoçlu Paul Dwyer adlı bir sanatçı başta 50.yıl marşı olmak üzere Çanakkale ve Sarı Gelin türkülerini söylerken zaman zamanda Atatürk ve Türkiye ile ilgili konuşmalarda yaptı.İskoç lu Paul Dwyer i dinlerken emin olun kendimden utandım.
Atatürk ve Türkiye hakkındaki bilgileri ve yurdumuzu çoğu insanımız Paul kadar tanımıyor,bilmiyor ,gezmiyor ,okumuyor.

Coronadan önce bizde biliyorsunuz korkunç derecede bir yurt dışı seyahat hastalığı vardı.Adam doğup büyüdüğü yeri bile doğru dürüst tanımazken ilk fırsatta soluğu yurt dışında alıyor ve o nu çok matah bir şeymiş gibi çevresine hava olarak yansıtıyordu.
Başta turistik ve tarihi yerlerimiz olmak üzere Türkiye nin bir CENNET olduğunu bilmeyenler ve görmeyenler eline üç beş kuruş geçince yurt dışına kaçıyorlardı.
Haa bunda bizdeki turizm işletmecilerinin de payı olduğunu inkar edemeyiz.O işin ayrı bir yanı.Ama başta bulunduğumuz ve yaşadığımız Başkentimiz Ankara olmak üzere 81 vilayetimizin de birbirinden güzel yerleri ve çok ilginç tarihi hikayeleri yok mu ?.
Kaçımız Ankara hakkında bu bilgilere sahibiz.Hangimiz doğup büyüdüğü Ankara ‘nın kalesini gezip gördü.Hangi İstanbul’ lu İstanbul un tarihini biliyor ve yaşıyor ,yaşatıyor.
Hangi İzmir’li Erzurum’lu,Antalya’lı,Çanakkale’li,ilinden ilçesinden haberdar.
Oysa insanlar yaşadıkları yerin kültürleriyle özdeşleşirler,kaynaşırlar o kültürü ve tarihi yaşarlar yaşatırlar.
Bizim okul dönemlerimizde bizim için tarih coğrafya ve yurttaşlık dersleri çok ama çok önemliydi.Bizim kuşağımızın öğrencileri ülkenin coğrafyasını ve tarihini ezbere bilirlerdi.Çoğunun karnelerinde bu dersler zayıf geldiği zaman ayıplanırdı.
Şimdiki zaman eğitim müfredatı ile kıyaslanamayacak derecede ağır ve donanımlı olan o günkü dersler ,hala bugün bile yaşayanlarımızda anıdan öte birer bilgi dağarcığı olarak yaşamaktadır.
Evet Serhan Asker’ in ”Görkemli Hatıralar” proğramı bugün bizi aldı nereler götürdü?
Sözün özü ,Yurdumuzu ,tarihimizi,tarihimizi yaşatanları tanıyalım ve sevelim.

Ender YOLDAR