”ARTIK HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK”

Dünya corona virüs salgını sonrasını konuşuyor. Salgının etkileri ekonomide, sosyal yaşamda, eğitimde nasıl olacak? Hangi iş kolları yükselişe geçecek, hangi meslekler kaybolacak? Endüstri 4.0 geliyor ve yeni bir çağ başlıyor. Akademisyenler, fütüristler ve gazeteciler salgın ve salgından sonrası için neler düşünüyor, nasıl bir dünya öngörüyor.
Corona virüs salgınının inşa edeceği yeni dünya üzerine ortaya çıkan ortak görüş ise ”ARTIK HİÇ BİR ŞEYİN ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK” olması.
İLK AŞAMA: SALGINI ÖNLEMEK
Yeni nesil corona virüsün dünya genelinde yarattığı etkinin ilk aşamasını yaşıyoruz. Bu süreçte küresel salgının, yani pandeminin önlenmesi, hastalanan kişilerin tedavisi, ölüm oranının düşürülmesi ve koruyucu olduğu kadar tedavi edici özellikleri bulunan ilaç ve aşıların geliştirilmesine tanık olacağız.
Salgının yeni odağı haline gelen kıta Avrupasında kontrol altına alınmasına rağmen her an ikinci dalganın yaşanılabileceği tahmin ediliyor.
BBC World ve The Guardian’da bu konuya ilişkin yayınlanan bilimsel makalelerde pandeminin kontrol altına alınmasının en geç Latin Amerika ve Afrika Sahraaltı ülkelerde olacağı tahmin ediliyor.
ABD ise yoğun test uygulamaları sayesinde daha fazla sayıda vaka sayısına ulaşarak önümüzdeki Yaz aylarının ortasına kadar pandemiyle anılmaya devam edecek.
Biliminsanları, tedavi edici ilaç ya da aşının perakende satışa çıkmasının en az 12-18 ay arasında olabileceğini düşünüyor. Ancak bazı etken maddelerin kokteyli ya da iyileşmiş kişilerden alınan plazmadan elde edilecek antikor aşıların en geç 3-6 ay arasında yoğun bakım ünitelerinde kullanılabileceğine dikkat çekiliyor. Koruyucu/önleyici aşı ya da ilacın üretilmesi ise daha uzun zamana yayılabilir, çünkü yeni nesil corona virüsün mutasyon geçirme ihtimali yüksek görülüyor.

İKİNCİ DALGA KORKUSU
Şu sıralar ilk aşamanın en sancılı döneminden geçiyoruz. Dünya medyasına görüşlerini aktaran çoğu bilim insanı 2. DALGANIN HER AN GELECEĞİ konusunda da hemfikir. Bu yüzden Yaz aylarının ortalarına kadar Avrupa’da sosyal, ekonomik, siyasi ve elbette kültürel çerçevede hareketlilik beklememek gerekiyor.

Bu öngörüler ışığında küresel uyanışın şafağı yaz sonu olarak tahmin ediliyor. Bu süreçte ekonomide yaşanan büyük tahribat iyice belirginleşecek ve kimi alanlarda ortaya çıkan hasarın tespiti daha net yapılabilecek.