Trump ,çeneni yut ,yangına körükle gitme…

Corona virüsü salgını yüzünden tarihinin en büyük sağlık krizinin yaşadığı sırada, 46 yaşındaki Afro-Amerikalı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi ile protesto gösterilerinin başladığı ABD’de sıcak gelişmeler peş peşe yaşanıyor.

Ülkede birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilirken ABD Başkanı Donald Trump’ın da gerilimi körükleyen açıklamaları tepki çekmeye devam ediyor. Dün gece “Eyaletler ve şehirler düzeni sağlayamıyorsa orduyu gönderirim” açıklamasını yapan ve ardından Kilise önünde İncil ile poz veren Trump’a ,ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, elinde İncil’le düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki protestoculara karşı tonunu yumuşatma çağrısında bulundu. Nancy den önce de Teksas eyaletindeki Houston’ın polis şefi de Trump’a ”çeneni kapat” şeklinde çok sert yanıt verdi.

BÜTÜN POLİSLER ADINA KONUŞUYORUM
Ülkenin önde gelen TV kanallarından CNN’de Christine Amanpour’un sorularını yanıtlayan Houston polis şefi Art Acevedo, Trump’ın geçen hafta Twitter’dan duyurduğu, “Yağma başlarsa silahlı çatışma da başlar” sözlerini eleştirdi. Acevedo, “Ülkedeki polis amirlerinin adına ABD Başkanı’na şunu söylemek istiyorum: Lütfen, eğer söyleyecek yapıcı bir şeyiniz yoksa, çenenizi kapatın” dedi.

TRUMP GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR
Geçtiğimiz günlerde basının karşısına çıkarak kışkırtıcı açıklamalarda bulunan Trump, “Minneapolis’te Ulusal Muhafızlar göstericileri tereyağını keser gibi kestiler” demiş ve dün eyaletlerin valileriyle katıldığı toplantıda valilerin gösterileri bastıramamasını eleştirmişti.

Trump valilere, “Onları yenmelisiniz. Eğer yenemiyorsanız vaktinizi boşa harcıyorsunuz demektir. Sizi salak gibi gösteriyorlar” demiş ve valilere “güçsüzsünüz” yorumunu yapmıştı.
KLİSE ÖNÜNDE İNCİL İLE POZ VERDİ
ABD Başkanı Donald Trump’ın George Floyd gösterileri devam ederken bir kiliseye yürüyerek gidip elinde İncil ile poz vermesinin yankıları devam ediyor. Trump, sosyal medyada büyük eleştiri çeken fotoğrafını savundu.
Fotoğraf çekimi öncesinde henüz sokağa çıkma yasağı ilan edilmemişken barışçıl bir şekilde yürüyüş yapan göstericileri biber gazı ve plastik gazı ile dağıtan polisin bu hareketi büyük tepki çekmişti.

Fakat Trump, bu konuyla ilgili flaş bir açıklama yaptı. Sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan Trump, “Bunu yanlış anladınız. Eğer göstericiler o kadar barış yanlısıysa neden bir gece önceden kiliseyi yaktılar. İnsanlar benim tarihi bir ibadet alanına yürümemi sevdi” dedi.