BUGÜN 13 EKİM: ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 97. YIL DÖNÜMÜ

BAŞKENT’İN 97. YAŞI KUTLU OLSUN

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ’IN ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 97. YIL DÖNÜMÜNE İLİŞKİN MESAJI

Kurtuluşumuzun ve bağımsızlığımızın sembolü Ankara’mızın Başkent oluşunun 97. yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyorum.

Ankara, kökleri yüzyıllara dayanan bir medeniyet merkezi olma vasfını milli mücadelemizde düşman ordularına geçit verilmeyen son kale olması ile taçlandırmış; bu duruşu ve tarihsel tutumu sonucunda Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde Başkent ilan edilmesi ile hak ettiği konuma erişmiştir. Ankara sıradan bir Başkent değildir; bir milletin tüm dünyaya bağımsızlık ve hürriyet sevdasını gösteren en önemli merkezlerin başında gelmektedir. Bu kadim kent, kısıtlı imkânlarla imkânsızlıkları başarmanın en somut belgesidir.

Bizler de bu bilinçle Ankara’nın sanayisinin, turizminin, kırsal kalkınmasının, sanatının ve kültürünün gelişmesi ve yeni nesillere aktarılması için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Tarihsel ve kültürel sorumluluklarımızı hiç unutmadan, Ankara’yı “Başkent” hüviyetine yakışacak şekilde geleceğe taşıyacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Ankara’nın Başkent olmasında emeği geçen devlet adamlarımızı, kurtuluş kahramanlarınızı ve aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

Mansur YAVAŞ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı

TAŞDELENİN MESAJI

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Ankara’nın Başkent Oluşu’nun 97. yılını kutladı.

Başkan Alper Taşdelen’in, Ankara’nın Türkiye’nin Başkenti, Çankaya’nın da Ankara’nın merkezi olduğunu belirttiği mesajı şöyle:

“13 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İsmet İnönü ve dört arkadaşının verdiği yasa önerisi kabul edildi. Tek maddelik bir yasa ile Ankara, Türkiye Devletinin başkenti oldu. ‘Büyük başarılar için büyük mekanlara gerek yok’ diyen Mustafa Kemal Atatürk, böylece bu küçük Anadolu şehrini şereflendirerek devletin merkezi yaptı. Biz bu şerefi göğsümüzde bir nişan gibi taşıyoruz. Ne O’nu ne de O’nun bize bıraktığı değerleri unutacağız. Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçesi, Başkentimizin gözbebeği Çankaya’yı çağdaş bir kent olarak yaşatmak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.

Ankara, Cumhuriyet değerlerinin kentidir. Ankara, milletimizin bağımsızlığa ve özgürlüğe adım atışının kentidir. Başkent Ankara sıradan bir kent değildir. Ankara, Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren çağdaş kentleşmenin ilk adımıdır. Ata’mızı bağrında saklayan kenttir. O nedenle de Ankara sadece bir kent değil, sadece bir Başkent değil aynı zamanda bu milletin tarihidir. Yeniden hak ettiği çağdaş, laik, demokratik kent yönetimi anlayışına kavuşan Başkentimizin 97. yaşı kutlu olsun.”