DİŞ AĞRISI ÇEKENLER, İLK SEÇENEK OLARAK ASPİRİN KULLANMAYIN.

DİŞ AĞRISI ÇEKENLER, İLK SEÇENEK OLARAK ASPİRİN KULLANMAYIN.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, öncelikle ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda artıklarının diş fırçası ve diş ipi kullanarak temizlenmesini ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave ederek tuzlu su ile ağzın iyice çalkalanmasını tavsiye ediyor.

Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici kullanılması halinde, bu ilaçlar diş etinde veya çevre yumuşak dokularda tahrişe yol açabilir ve bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına sebep olabilir.

Tekrarlayan ve geçmeyen ağrının sebebinin bulunması için diş hekimine gitmeniz ve diş sağlığınızın devamlılığını sağlamak için 6 ayda bir hekim ziyaretlerini ihmal etmemeniz önerilir.
Modern Diş Hekimliği Neredeyse Ağrısızdır

Modern Diş Hekimliği Neredeyse Ağrısızdır

Diş hekimi koltuğuna teslim olma düşüncesi vücudunuzda ankisiyete mi yaratıyor?

Bu korku erken yaşta başlayabilir. Ebeveynden gelen ” Dişini fırçalamazsan seni diş hekimine götürüm ” gibi tehdit edici yorumlar kalıcı bir olumsuz izlenim bırakabilir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, Çocukluk döneminde diş hekiminin muayenehanesinde yaşanan acı verici bir deneyimin yetişkinliğe taşınan anksiyeteyi tetiklediğini söylüyor. Ancak, Dt.Kökdemir “İnsanların artık diş ağrısından korkmasına gerek yok, Çünkü modern diş hekimliği neredeyse ağrısızdır” diyor. Eğer, siz diş hekimine ağrınız olmadan gelirseniz, tedavi sırasında ağrınızın olma ihtimali neredeyse sıfırdır.

Yeni dental aletler, son birkaç yılda uzun bir yol kat etti. Örneğin uyuşturucu maddeleri enjekte eden iğneler, eski yılların daha kalın versiyonuna kıyasla süper incedir. İyileştirilmiş yöntemler ve araçlarla, ilacın diş etlerine girme hızını yavaşlatarak, enjektörden hızla salındığı için ilacın basıncından kaynaklanan rahatsızlığı hafifletir.

Bir dizi ilaç ve yeni ürün de ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Diş etlerini uyuşturmak için kullanılan topikal anestezik jeller, diş dolguları ve derin diş temizliği sırasında hastaları rahat ettirir. Ayrıca intravenöz yolla verilen ilaçlar ile sizi uyanık tutarken ağrı hissetmenizi engelleyen sedasyon altında da tedavileriniz gerçekleştirilebilir.

Korkularınızı gerçekten yatıştırmak için, diş hekiminin beyaz önlüğünün içinde rahatınıza dişleriniz kadar önem veren bir diş hekiminin olduğunu hatırlamak sizi rahatlatabilir.

Dt.Kökdemir, “Hekiminize, sağlığınızı isteyen ve bunun için çalışan bir arkadaş olarak bakın,” diyor.

GÜLÜŞ TASARIMI ARTIK 15 DAKİKA

Bonding uygulaması ile kişiye özel gülüş tasarımı artık 15 dakikada yapılabildiğini açıklayan Dt.Pertev Kökdemir, ‘’Ayrık ve çapraşık dişleriniz var ise gülümsemek ve dişlerinizi göstermek istemezsiniz. Bonding uygulaması sayesinde dişlerinize hiçbir zarar vermeden gülüşe kısa süre estetik bir gülüşe sahip olabilirsiniz.’’ dedi.

Bonding yaptırdıktan sonra da çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dt. Kökdemir, “Kompozit rezin doğal diş kadar kuvvetli değildir. Tedavi sonrasında dişlerimize nazik davranmalı, sert cisimleri (fındık, fıstık gibi) dişimizle kırmamalı, tırnak yeme kalem ısırma gibi alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz gerekmektedir. Bonding uygulanan dişlerin bakımı da doğal dişler ile aynıdır. Doğru fırçalama ve diş ipi kullanımı ile bondingli dişlerin temizliğini yapabilir ve uzun süre estetik bir gülüşe sahip olabilirsiniz” dedi.

Yaygın çürüklü dişlerde, fırlak dişlerde ve bruksizm denen kontrolsüz diş sıkma problemi olan hastalarda bonding uygulamasının önerilmediğini ifade etti.
MUAYENE ESNASINDA HASTALIKLARINIZI GİZLEMEYİN

Dt.Pertev Kökdemir, ‘’ Diş hekimlerinin aldığı tıbbi öykü bir diğer ismiyle anamnez, yapacağımız tedavinin doğruluğu ve hastaların genel sağlığı açısından son derece önemlidir. Sorduğumuz her sorunun bir sebebi ve bunu dikkate almamız gereken bir durum vardır.’’ dedi.

Hastalar bazen sorularımıza doğru cevap vermekten kaçınırlar. Söz konusu olan kendi sağlıkları olduğundan mutlaka doğru cevaplar verilmelidir diyen Dt.Kökdemir, bazen genel sağlık durumları ile ilgili olarak direk hekimleri ile de iletişime geçilmesinin gerekli olduğunu ve tedaviye genel sağlık hekiminin de yazılı onay verilmesi ile tedaviye başlandığını sözlerine ekledi.Örneğin şeker hastalığı olan bir bireyde hastanın şeker düzeyi normal sınırlar içerisindeyse yine de hastaya özel ‘’akıllı hidrofilik implantlar’’ uygulanması implantın uzun dönem başarısı için daha doğru olacaktır. Ancak anamnez alınırken hasta ilaçlarını düzenli aldığı için şeker öyküsünü gizlerse hasta için en ideal implant uygulaması yapılmayacaktır. Bu da implantı uzun dönem başarısını etkileyecektir.

Anamnez hastanın tıbbi geçmişidir. Hastanın kendisinden veya yakınlarından geçmiş veya var olan hastalıkları ve alerjik durumları hakkında bilgilerin tümünü kapsamaktadır.

Dt.Kökdemir, ‘’Anamnez alırken sorduğumuz soruların genel amacı, tedaviyi ve hastanın sağlığını etkileyebilecek her türlü bilgiye ulaşmak ve bu doğrultuda önlem alarak en doğru tedaviyi planlamaktır.’’ dedi.