SİNDİRİM SORUNLARI DİŞLERİNİZİ NASIL ETKİLER?

SİNDİRİM SORUNLARI DİŞLERİNİZİ NASIL ETKİLER?

Dünyada 70 milyon insanın sindirim sorunları yaşadığını biliyor muydunuz?

Sindirim sorunları, asit reflüsünden kabızlığa ve irritabl bağırsak sendromuna kadar pek çok biçimde olabilir. Sindirim sorunlarının yaygın nedenleri arasında yiyecekleri iyice çiğnememek ve çok hızlı yemek yemek yer alır. Ağız, fiziksel ve kimyasal sindirim süreçlerinin başladığı yer olduğu için sindirim sürecinde ayrılmaz bir rol oynar. Bu, dişlerinizin ve diş etlerinizin durumunun sindirim sağlığınızı etkileyebileceği anlamına gelir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, sağlıklı dişlerin ve diş etlerinin yiyecekleri doğru şekilde çiğnememize yardımcı olduğunu ve bunun da iyi bir sindirim sağladığını söylüyor. Çapraşık dişler, enfeksiyon ve eksik dişlerin, olası sindirim sorunları ile birlikte yiyecek çiğneme yeteneğimizi etkileyen bazı diş sorunları olduğuna dikkat çekiyor. Ek olarak, Dt. Kökdemir, ağız ortamında yoğun miktarda iltihaba sebep olan bakteri artışı varsa bu bakteriler yiyeceklerle beraber yutulduğunda sindirim sisteminize gider. Bu da sindirim sisteminizde dengesizliğe ve ardından sindirim sorunlarına neden olabilir.

O yüzden mide ve bağırsak sağlığınız için ağız sağlığınıza da dikkat etmelisiniz.
BEBEKLERİN AĞIZ HİJYENİN ÖNEMİ

1980 yılında Finlandiya’da, çocukluk döneminde kötü ağız bakımının daha sonra kalp hastalıklarına yol açabileceği konusunda 27 yıl süren bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada 6,9 ve 12 yaşlarında 755 genç hasta izlendi. Araştırma sürecince ağız sağlığı ile birlikte kalp hastalıklarının riski değerlendirildi. Bunu yapmak için ultrason kullanarak karotis arterin kalınlığını ölçtüler. (Arter kalınlaşması kalp hastalıklarının habercisidir.)

Ve araştırma boyunca ağız bakımı kötü olan bireylerde daha fazla kalp hastalıkları belirtileri gözlendi.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, bu çalışma küçük çocuklarda bile, daha sonraki yaşamda kardiyovasküler hastalık gelişme şansını azaltmak için ağız sağlığının önemini göstermektedir dedi.

Dt. Kökdemir sözlerine şöyle devam etti. Çocuklar 2 yaşına geldiğinde yavaş yavaş diş hekimi ile tanıştırılmaya başlanmalı, hiçbir işlem yapılmasa da diş kliniği ziyaretleri çocukların ileriki yaşlarında diş hekimine daha kolay gitmesini sağlayacaktır.

Çocukların ilk dişlerinin çıkması ile birlikte ebeveynler çocuklarının dişlerini temiz bir tülbent yardımı ile günde 1 yada 2 kez silebilir. 2 yaşından itibaren de çocuklara yavaş yavaş diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.