En Son Dilinizi Ne Zaman Temizlediniz?

En Son Dilinizi Ne Zaman Temizlediniz?

Araştırmalar, ağzımızın sağlığı ile vücudun geri kalanı arasındaki bağlantıyı çok net hale getirmeye devam ediyor. Dişlerinize ve diş etlerinize özen göstermek, ağız sağlığınız için önemlidir. Peki, dilimiz için de aynı özeni gösteriyor muyuz?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ağzınızın geri kalanı gibi, dilinizin de bağışıklık sisteminizde inflamatuar bir şelaleye neden olabilecek milyonlarca bakteriye ev sahipliği yaptığını söyledi. Zararlı mikroorganizmaların barınmasını ve yutulmasını önlemek istiyorsanız dilinizi temiz tutmaya özen göstermelisiniz.

Dilinizi düzenli olarak temizleyerek zararlı ağız bakterilerini azaltabilirsiniz. Ayrıca ağız kokusunun da önüne geçebilirsiniz.

Dilinizi Nasıl Temizlersiniz?

Hem diş fırçaları hem de dil sıyırıcılar dildeki bakterileri temizleyebilir. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, dil temizliğinin nasıl yapılacağını anlattı. Dilinizi mümkün olduğunca dışarı çıkarın. Kaşık çukurunu dilinize doğru çevirin ve mümkün olduğunca dilinizin iç tarafına doğru uzatın Hafif bir baskı uygulayarak kaşığı dilinizin ucuna doğru çekin. Aynı işlemi üç ila dört kez yapın, ardından tükürün ve ağızınızı çalkalayın. Bu işlem için özel dil kazıyıcıları da market veya eczanelerden satın alarak kullanabilirsiniz.

SARI DİŞLERDEN MÜKEMMEL BEYAZ DİŞLERE GEÇMENİN 4 YOLU

Günde iki kez düzgün bir şekilde dişlerinizi fırçalar, düzenli olarak diş ipi kullanır ve diş hekiminizi düzenli ziyaret ederseniz, sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olursunuz.

Ne yazık ki bu, dişlerinizin her zaman istediğiniz kadar beyaz olacağı anlamına gelmiyor, peki bu konuda ne yapılabilir?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, sararmanın sebepleri ve dişleri daha beyaz hale getirmenin yollarını sizler için anlattı.

Sararmanın En Yaygın Nedenleri

* Kahve, çay ve kırmızı şarap, renk bileşiklerinin mineye yapışmasına ve istenmeyen lekeler bırakmasına neden olabilir. Pancar gibi renk bırakan yiyeceklerde zaman içinde dişlerde renklenme oluşturabilir.

* Sigara, puro ve dumansız tütündeki nikotin ve katran dişleri çok çabuk sarartır.

* Bazen dişler, yaşlandıkça doğal olarak sararır, çünkü dış mine tabakası aşınarak alttaki sarımsı dentin tabakasını ortaya çıkarır.

* Bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan tetrasiklin antibiyotikleri kalıcı diş lekelerine neden olabilir. Ek olarak, bazı anti-histaminikler, anti-psikotik ilaçlar ve yüksek tansiyon ilaçları diş minesinin sararmasına neden olabilmektedir.

Sararmış Dişleri, Beyaz Dişler Haline Getirmenin 4 Yolu

1-Düzenli (6 ayda 1) diş taşı temizliği yaptırmak,

2-Diş beyazlatma işlemini 2-3 senede bir tekrar etmek,

3-Kalıcı diş lekeleri ve dişlerde form bozukluğu varsa porselen kaplama tedavileri ve lamina

4-Günlük düzenli ağız bakımını ihmal etmemek, karbonatlı ve diş beyazlatıcı özellikli diş macunu kullanmak.

TEK DİŞİM NEDEN KARARIR

Tek bir diş bazen kararabilir. Bu çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve çoğu zaman bunun neden olduğunu soran birçok hastamız olur. Bir diş karardığında, bu sinirin hasar gördüğü anlamına gelebilir. Dişe bir an önce gerekli muayenenin yapılıp ihtiyaç durumunda kanal tedavisi yapılması gerekir.

Diş hekimi Pertev Kökdemir, tek diş kararmasının diğer nedenlerini şöyle sıraladı:

1-Daha önceden kanal tedavisi görmüş dişler canlı dişlerden zaman içinde daha koyu hale gelebilir. Sadece o diş’e özel bir beyazlatma sistemi uygulayarak rengi açılabilir.

2-Travma gören dişler içlerindeki sinir bölgesinde meydana gelen kanama nedeniyle dişin rengi koyulaşabilir. Bu durumda en kısa zamanda bir diş hekimine başvurup dişe kanal tedavisi ve beyazlata yapılması uygun olabilir

3-Ortodontik olarak düzgün olmayan dişler, diğer dişlere göre daha içte kalmış olan dişler yeteri kadar fırçalanamadığı için diğer dişlerden daha hızlı kararacaktır. Bu dişler basit bir temizlik işlemi ile eski renklerine kavuşturulabilir ancak kısa zamanda tekrar renkleneceklerdir. Bu durumda kalıcı çözüm, bu dişlerin ortodontik olarak düzgün hale getirilmesidir.

Koyulaşan bir dişiniz varsa, nedenini belirlemek için bir diş hekimini ziyaret etmeniz önemlidir. Bu noktada hem siz hem de diş hekiminiz hangi tedavi seçeneğinin en iyi olduğuna ve ne zaman başlayacağına karar verebilirsiniz.