Toplu ulaşım durma noktasında

İstanbul Belediyesi ’nin CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, toplu ulaşımda KDV ve ÖTV muafiyetinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyerek “Türkiye’de toplu ulaşım, durma tehlikesiyle karşı karşıya gelebilir” uyarısında bulundu.

ŞEHİRLER ARASI ULAŞIMDA AYNI DURUMDA

Öte yandan Kurban Bayramı öncesi yapılan son zam sonrası en düşük fiyatlı otobüs seyahatine bile talep düştü. Seyahat şirketleri bankalarla anlaşarak taksite başladı.

30 lirayı geçen motorin fiyatlarıyla şehirlerarası yolculuk lüks hale geldi . İstanbul’dan Gaziantep’e bayram ziyareti için gidecek dört kişilik bir ailenin en ucuz bilet ücreti 4 bin liradan başlıyor. Uçakla gidecek bir aileyse geçen yıl 380 lira olan bilete bu yıl yüzde 143 zamla kişi başı 926 lira ödemek zorunda. İstanbul-Ankara arası otobüs bileti fiyatları geçen yıl 170 lirayken bugün yüzde 123 artışla 380 liradan satılıyor. Geçen yıl Ankara’ya en fazla 250 liraya satılan uçak biletiyse bu yıl yüzde 146 artışla 616 liraya ulaştı.

Federasyonu Başkanı , pandemi öncesi otogardan günde 2 bin 500 otobüs çıkarken bu yıl bu sayının 1400’e kadar düştüğünü söyledi.

Geçen haftalarda Pamukkale Seyahat’in Ziraat Bankası’yla anlaşarak başlattığı taksitli bilet satışlarınınsa tüketiciden yoğun ilgi gördüğünü anlatan Başkan  Yıldırım, şunları söyledi: “Yolcunun alım gücü çok düştü. Bizim de maalesef fiyatlarımız ikiye katlandı. Çünkü akaryakıt dörde katlandı. Bunun yanı sıra, otoyol, personel, kira, araç bakımı gibi bütün kalemlerimizde ortalama yüzde 100 artışlar oldu. Bilet fiyatları vatandaşın alım gücünü aşınca firmalarımız bankalarla anlaşıp taksitle bilet satmaya başladı. Bu uygulama yoğun talep görüyor.”