Erdoğan:Hedefimiz Şanghay’a üye olmak

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi için gittiği Özbekistan’da resmi temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kuruluna katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’nin New York kentine gitti.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan  ;hedefimiz Şanghay’a üye olamak dedi.

Erdoğan şunları söyledi:

-Tabii biz

Tabii biz Şanghay Beşlisi içerisinde üye konumunda değiliz. Biz şu anda buraya ev sahibi Özbekistan’ın davetiyle özel konuk olarak katıldık. Tabii Şevket Bey ile bizim özel bir hukukumuz var. Bu özel hukukumuz dolayısıyla beni ve İlham Bey’i buraya özel olarak davet etmiş oldu. Şimdi bundan sonraki süreç ise bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır. Bu adım da tabii önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde belki gündeme daha ileri seviyede gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı ama bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir konuma taşınmış olacaktır.

Kastettiğiniz üye olmak mı?

Tabii. Hedef o.

Beşlisi içerisinde üye konumunda değiliz. Biz şu anda buraya ev sahibi Özbekistan’ın davetiyle özel konuk olarak katıldık. Tabii Şevket Bey ile bizim özel bir hukukumuz var. Bu özel hukukumuz dolayısıyla beni ve İlham Bey’i buraya özel olarak davet etmiş oldu. Şimdi bundan sonraki süreç ise bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır. Bu adım da tabii önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde belki gündeme daha ileri seviyede gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı ama bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir konuma taşınmış olacaktır.

Kastettiğiniz üye olmak mı?

Tabii. Hedef o.

SOYER VE YANARDAĞ’ A TEPKİ

Erdoğan, İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Gazeteci Merdan Ynardağ a  da tepki gösterdi:

İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü kutlamalarında yaptığı konuşma nedeniyle, “Haddini bilmez, ahlaksız” dediği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e bir kez daha tepki gösteren Erdoğan’ın hedefinde bu sefer gazeteci Merdan Yanardağ da vardı.

Erdoğan, “33 sene Osmanlı’yı idare eden bir Sultan Abdülhamid’e utanmadan, sıkılmadan öyle yakıştırmalar yapılması asla kabul edilemez. Bir de Merdan Yanardağ diye birisi var. O da Osmanlı hakkında ahlaksız ifadeler kullanıyor, hakaretler ediyor. Bu ifadeleri kesinlikle nefret suçuna da girer. Tabii bunların üzerine gitmemiz lazım. Yani bu meydan o kadar boş değil. Bunu bilmeleri gerekecek. Ecdadımıza eğer layık olacaksak bunlara hukuk çerçevesinde gereğini yapmamız lazım” diye konuştu.