”Bu milli iradeye darbedir ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki mahkeme kararının ardından Almanya programını yarıda keserek dün akşam  Türkiye’ye döndü.

Kılıçdaroğlu yargının ‘İmamoğlu’ kararı sonrası Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu, “Yeni Bir Sabah” programında soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, “Anadolu’da güzel bir söz vardır. Zalim erken gitsin diye zulmün artsın derler. Saray iktidarının yaptığı açıkça bu. Yasama, yargı kendisine bağlı. Kendisinin önüne çıkacak engelleri, İstanbul’un rantını devşirmek istiyor” dedi.

CHP lideri açıklamasında, “Bu bir siyasi mücadeledir aynı zamanda. Hapishanelerede hak arayan insanlar var, tutsak şekilde tutuluyorlar. Osman Kavala neden içeride? Selahattin Demirtaş neden içeride? Askeri öğrenciler tutuklu. Askeri öğrenci darbe mi yapar yahu. Türkiye’de bir değişim yapılıyor, demokrasinin nasıl olduğunu herkes görecek. Göstereceğim” ifadelerini kullandı.

CHP liderinin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

*”Yargı Saray’dan gelen talimata göre karar veriyor. Bu milli iradeye darbedir. Bir yargıç aldığı talimatla ona siyasi yasak getirme cüretini gösterebiliyor. Bu tablo demokrasilerde yaşanmaması gereken bir tablo. Bu tablo Türkiye’de aşama aşama hayata geçiriliyor.

*Bir milim geri adım atmayacağız. İnadına inadına demokrasiyi bütün kurallarıyla bu ülkeye getirmek için mücadele edeceğiz. Kimse karamsarlığa kapılmasın. Bu ülkenin halkı demokrasi istiyor, bu ülkenin halkı yargı bağımsızlığı istiyor.

*Bizim üzülmemiz onların keyifli olmasına yol açıyor. Biz üzülmeyeceğiz. Ama demokrasi adına, ülkem adına üzüldüm. Olay milli iradeye saygı olayıdır. Öteden beri gelen bir süreç var. Bunlar kendi iktidarlarını pekiştirmek istiyor.

*16 milyon İstanbullunun hakkı gasp edilmiştir. Bu irade ‘Siz kime oy verirseniz ben, ben başkanı yargıç kararıyla alıp siyasi yasaklı hale getiririm’ diyor.

*Eğer bir ülkede adalet varsa bu karar istinaftan dönecektir. Adaletin zerreciği kalmış olsa dönecektir.

*Bu işin sağı solu yok. Bu iş bir demokrasi olaydır. O zaman yargıyı da kaldıralım. Bir kişi karar veriyor. Ona göre işlem yapılıyor demektir. Bu mücadele bir kişinin mücadelesi değil. Demokrasi mücadelesidir.

*Kararın onanacağı şeklinde bir düşünceye sahip değilim. Bu ülkenin namuslu yargıçları var. Adaletsizliğe dur diyeceklerdir.

*Yargıç dediğiniz kişi anayasanın 138. Maddesi’nde hukukun üstünlüğü ve vicdanının kanaatine oy verir diyor.

*Seyyar mahkemeler ve seyyar hakimler var. Kararı sen vereceksin diyorlar. Bunun bir kısmının cumhurbaşkanının avukatları yapıyor. Bir kısmı doğrudan Erdoğan’ın talimatıyla veriliyor.