Dil Derneği’nden TDK eleştirisi: Kendini hatırlatmaya çalışıyor

Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yapılan yeni düzenlemeleri değerlendiren Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Özel, “TDK, bu düzenlemeleri ‘kendini hatırlatmak için’ yapıyor” dedi.

Türk Dil Kurumu (TDK), Güncel Türkçe Sözlüğün 12’inci baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Bazı yabancı kelimeler için Türkçe karşılıkların da getirildiği düzenlemeyi değerlendiren Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Özel, TDK’nin düzenlemelerin sadece ‘kendini hatırlatma’ amacıyla yapıldığını söyledi.

Elips Haber’den Betül Vural’ın haberine göre, TDK’nin sözcük ve kılavuzlarının ‘yanlışlarla dolu’ olduğunu söyleyen Özel, “40 yıldır okullarda Türkçe’nin eğitim ve öğretiminin engellenmesine ve dil devrimi ile kazanılan sözcüklerin yasaklanmasına çanak tutan bir Türk Dil Kurumu var” eleştirisinde bulundu.

TDK’nin dil ile ilgili oluşturduğu kurallarda tutarlılık olmadığını ifade eden Özel, “TDK, kafasına göre birleşik sözcüklerin kimini ayırıp kimini birleştiriyor. Yıllar önce, ilkokul, radyoevi, Kahramanmaraş, Gaziantep, genelkurmay gibi kelimeleri ayırmıştı. Bu kelimeler bizim tepkilerimizle birleşti. Şimdi de bitki ve yiyecek adlarında bir türlü yol tutturamadı” ifadelerini kullandı.

TDK’nin yazım kılavuzunun ‘baştan aşağı yanlış’ olduğunu belirten Özel, “Yazım kılavuzunda şöyle bir başlık var: Ayrı yazılan birleşik sözcükler. Böyle bir mantık olabilir mi?” diye sordu. Özel, “Bu kurum, birkaç gün önce dikkat çekmek için bir atılım yaptı. Yapılan değişikliklerin ne bilimsel ne de sanatsal değeri var. Bir gösteri yapıldı. Zaten Türkiyeli kelimesini tepki çekince de geri aldı” ifadelerini kullandı.

Dil Derneği Başkanı Özel, “TDK’nin önerdiği ve önereceği değişiklikler baştan aşağı Türkçenin akışına, mantığına, doğasına uygun değil. Bu yanlışlarla dolu işlerin tutması olanaksız. Öteki birleşik sözcükler için yapılanların da hiçbir bilimsel değeri yok. Bunlar, Türkçenin yapısal anlam özellikleri açısından değersiz düzenlemeler” dedi.

Kaynak: https://www.elipshaber.