Ukrayna ile savaşın maliyeti artıyor.

Rublenin değer

kaybı Türkiye’yi

etkiledi…

 

Necdet Buluz

 

Rusya’da rublenin dolar ve euro karışışında değer kaybetmesi nedeniyle özellikle Türkiye ve Mısır turlarının darbe aldığı belirtiliyor. Ukrayna ile savaşın maliyeti de her geçen gün katlanarak artıyor.

Rublenin dolar ve euroya karşı keskin bir şekilde değer kaybettiği son haftalarda, uzmanlar ithal ürün ve hizmetlerde fiyat artışının kaçınılmaz olacağı konusunda uyarırken, şimdiden yurtdışı tur maliyetlerinde yüzde 7 artış kaydedildi.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), rubledeki değer kaybı nedeniyle son bir haftada yurt dışı tatil turlarının maliyetinin yüzde 6-7 arttığını bildirdi. ATOR Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, döviz kurlarındaki değişikliklerin tüm yabancı destinasyonları etkilediğinin altını çizdi.

GazetemRu’da yer alan habere göre Muradyan, özellikle Türkiye ve Mısır gibi büyük talep gören ülkeler için sunulan paket turların döviz kurundaki artış nedeniyle darbe aldığına dikkat çekerken, Mısır’da iki kişilik bir haftalık tatilin artık ortalama 150 bin rubleye mal olduğunu, Türkiye’deki tatil maliyetlerinin ise 170 bin ila 200 bin rubleye çıktığını ifade etti.

Kurdaki artışın özellikle bölgelerden gelen turistleri zor duruma sokacağını belirten Muradyan, çoğu Rus gezginin Sri Lanka ve Dominik Cumhuriyeti’nde bu tür fiyatlara daha aşina olduğunu, Türkiye ve Mısır’dan ise daha ucuz turlar beklediklerini aktardı.

Son bir yılda yurtdışına tur maliyetlerinin yüzde 50’ye kadar yükseldiğini kaydeden Muradyan, geçen hafta dolar ve euronun ruble karşısında yükselerek sırasıyla 90 ve 98 rubleye yaklaştığını hatırlatırken, “Ruble bir haftada yüzde 6, son bir yılda yüzde 60 değer kaybetti. Tabii bu turizm ürünlerinin maliyetini etkiledi çünkü her şey döviz kuruna göre ayarlanıyor. Tur operatörleri turların dolar ve euro cinsinden nominal maliyetini düşürmeseydi fiyatlar daha da yüksek olurdu. Şimdi bu çabaları rubledeki değer kaybıyla ne yazık ki boşa gitti” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin, Rusya’da faaliyet gösteren Pegas Touristik’e ait Nordwind Havayollarına uygulanan yaptırımları kaldırmasının ardından bir yaptırım kaldırma haberi de İngiltere’den geldi.

GazetemRu’nun aktardığına göre, İngiliz hükümeti, hava yolu şirketleri için uçak parçaları tedarik eden Rus şirketi Trading House Sins Avia’ya daha önce uygulanan yaptırımların kaldırıldığını bildirdi.

Belgede, şirketin yaptırımlar listesinden çıkarıldığı ve varlıklarının dondurulmayacağı kaydedildi.

Şirket, Şubat 2021 askeri darbesinden sonra Myanmar ordusuna uçak parçaları ve bakım hizmeti verdiği iddiasıyla Haziran 2022’de yaptırıma tabi tutulmuştu.

Trading House Sins Avia ile birlikte Horizont JSC ve Ural Airlines da yaptırım listesine alınmıştı.

İngiltere hükümeti, haziran ayında yaptığı açıklamada, bir dizi yeni kararla Rusya’ya uygulanan yaptırımların Ukrayna’nın tüm zararı karşılanana kadar devam edeceğini bildirmişti.

Rus uçakları konusunda İngiltere’den iyi haber var.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Londra’da çarşamba düzenlenecek Uluslararası Ukrayna İyileştirme Konferansı öncesi Rusya’ya yönelik yaptırımlara ilişkin yeni kararların alındığı belirtildi.

Bu kapsamda yaptırıma tabi kişi ve kurumlara İngiltere’deki mal varlıklarını kamuya açıklama zorunluluğunun getirildiği anlatılan açıklamada, buna yaptırımlara tabi İngilizlerin de dahil edildiği bildirildi.

Açıklamada Rusya Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve Ulusal Varlık Fonu adına İngiltere’de varlık bulunduranlara bunları kamuya açıklama zorunluluğu getirilmesi üzerine ülkede yasa çalışmalarının yapıldığı da hatırlatıldı.

Bakanlığın açıklamasında yeni kararlarla Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından uygulanmaya başlanan yaptırımların, Ukrayna’nın zararı karşılanana kadar yürürlükte kalacağı bilgisi de yer aldı.

 

YanıtlaYönlendir