”Güvenlik kaygısı ve endişe arttıkça bireysel silahlanmanın da arttı”

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı: Asayiş olayları arttıkça silahlanma artıyor

Türkiye’de son dönemlerde artan silahlı şiddet olayları, bireysel silahlanma tartışmalarını da beraberinde getirdi. Artan şiddet olaylarını değerlendiren Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, güvenlik kaygısı ve endişe arttıkça bireysel silahlanmanın da arttığına işaret etti.

Bireysel silahlanma, Türkiye için her geçen gün toplumsal şiddet ortamını besleyerek toplumsal huzuru tehdit olmaya devam ediyor. Son olarak İstanbul’da Esenyurt’ta tekel bayisinde iki gencin katledilmesi olayı Türkiye’nin gündemine oturdu. Esenyurt’taki bu vahşetin ardından farklı bölgelerden de yaralama ve şiddet haberleri kamuoyunda görülmeye devam etti. Artan suç ve asayiş problemlerine ilişkin Elips Haber’den Sümeyye Aksu’ya konuşan Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, güvenlik kaygısı ve endişe arttıkça bireysel silahlanmanın da arttığına dikkati çekti.

Türkiye’de silah temin etmenin çok kolay hale geldiğini vurgulayan Hanefi Avcı, “Yaşanan olaylardan ve istatistiklerden yola çıkarak Türkiye’de ciddi bir silahlanma olduğunu tahmin edebiliyoruz. Türk insanın silaha karşı böyle bir yatkınlığı, merakı, alakası var. Bunu daha çok kırsal alan için söyleyebiliriz. Şehirlerdeyse asıl olarak güvenlik sorunu başlıyor. İnsanlarda herhangi bir zamanda bir saldırıya, bir hakarete uğrayabilecekleri,  başka birinin baskısına maruz kalabilecekleri düşüncesi var. Bundan dolayı silah bulundurma ihtiyacı duyuyorlar” diye konuştu.

Kamuoyuna yansıyan silahlı saldırı olaylarının, insanları benzer bir olayın bir gün kendi de başına da gelebileceği düşüncesiyle silahlanmaya teşvik ettiğini dile getiren Avcı, “Suç işleyen kişiler işlediği suçta kullanmak amacıyla silahlanma ihtiyacı duyuyor. Kırsal alda tabiat şartları gereği zaman zaman kendini korumak ihtiyacı duyulabilir. Ama şehirlerdeki silahlanma çok makul değil. Bunun bir kısmı kültürel alışkanlık da olsa büyük bir kısmı güvenlik kaygısı, bir gün bir saldırıya muhatap kalabileceği ihtimaline karşı kendisini, ailesini, servetini, varlığını korumak için silah bulundurma ihtiyacı duyuyor. Asayiş olayları arttıkça da bu ihtiyaç daha fazla artıyor” dedi.

“Silah ruhsatı almak kolaylaştırıldı”

Eskiden silah bulundurmanın daha ağır şartlara tabii olduğunu anımsatan Avcı, “Herkese silah ruhsatı verilmiyordu. Çok inceleyip, araştırma, soruşturma yapıyordu ve özellikle taşıma konusunda çok özel şartlar aranıyordu. Ama 15 Temmuz ile birlikte silah ruhsatı alma hakkı biraz daha genişletildi ve kolaylaştırdı. Şimdi çok daha kolaylıkla silah ruhsatı alınabiliyor. Bir de çok fazla miktarda cephane bulundurabiliyorlar. Eskiden bu sayı 100’lü rakamdayken şimdi 1000’li rakamlar üzerinde mermi bulundurma hakkı veriliyor” ifadelerini kullandı.

Gayrimeşru silahların da hiçbir denetime tabi olmadan Türkiye’nin doğu bölgelerinde belirli şekilde getirtilerek el altında satıldığını dile getiren Avcı, “Türkiye’de silah taşımak yasak, ceza yaptırımı var. Ama bu yaptırım farklı tedbirlerle geçiştirmek, ertelemek, geriye bırakmak, tecil etmek gibi birtakım daha kolay infaz yöntemlerine dönüştürülüyor. Şu anda silah taşımanın çok ciddi bir yaptırımı yok” şeklinde konuştu.

Kaynak: https://www.elipshaber.com