Ruslar, iç turizme yönelmeye başladı…

Ruslar, iç turizme

yönelmeye başladı…

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

Rusya-Ukrayna savaşı, Ruble’deki düşüş nedeni ile Rus turistler iç turizme yönelmeye başladı. Rusya Devleti de Rusların iç turizme yönelik çalışma yapmalarını istedi. Aşırı milliyetçi Ruslar geçen yıl iç turizme yönelmişti. Yeni sezonda bu sayının daha da artacağı söyleniyor. İç turizme yönelmeler olunca iç Pazar yüzde 20-25 büyüdü. Yapılan açıklamalarda iç pazarda fiyatların yüzde 7-10 artacağı da vurgulandı. Yurt dışında tatil yapmaktan vaz geçmeyen Ruslar’ın Türkiye’yi tercih ettikleri söyleniyor. Ancak, dış turizmin beklenenden kötü olduğu da ifade ediliyor.

 

İşin sıkıntılı yanı şu:

 

Ruslar Mısır başta olmak üzere Kuzey Kore’ye yönelirse durum değişir. Bunun yanında iç turizme de yönelenler olacaktır. Eğer bütün bunlar gerçekleşirse Rus turist bulmakta zorluk çekeriz. Geçen sezona bunun ayak seslerini duymuştuk.

 

Yine de Antalya’dan vaz geçmeyen Rus turist var. Ancak bunlar yeterli olur mu? Bu sorunun yanıtını önümüzdeki yaz aylarında göreceğiz.

 

Rusya Tur4 Operatörleri Birliği (ATOR) İcra Direktörü Maya Lomidze, Rusya turizm pazarında iç, incoming ve outgoing trendlerine ilişkin açıklamalarda bulundu, 2024 beklentilerini paylaştı.

Rusya iç turizminin, segmente ve destinasyona göre değişmek kaydıyla, 2023 yılında yüzde 15-20 büyüdüğünü açıklayan ATOR İcra Direktörü Maya Lomidze, yurt içinde lider destinasyonların Krasnodar bölgesi, Moskova ve St Petersburg olduğunu söyledi. Ülke içinde seyahatlerin genellikle bağımsız olarak yapıldığına dikkat çeken Lomidze, ancak son yıllarda iç turizmde tur operatörlerinin payının da arttığını kaydetti.

Normalde Rusya iç pazarında dağılımın yüzde 90-95 münferit, kalan kısmın organize olduğunu ifade eden Maya Lomidze, ancak son yıllarda organize turların payının ortalama yüzde 20’ye çıktığını, bazı destinasyonlarda oranın yüzde 30’a ulaştığını vurguladı.

Rusya iç pazarında fiyatların yüzde 10-15 arttığını açıklayan ATOR İcra Direktörü Maya Lomidze, 2024 yılında da fiyatların en az enflasyon oranında, yani yüzde 7-10 artacağını düşündüklerini söyledi.

Lomidze’ye göre Rusya outgoing pazarında ise durum oldukça karmaşık. Talebin uçuş kapasitelerine, dış politikadaki gelişmelere ve rubledeki büyük değer kaybına göre değiştiğini anlatan Lomidze “Sezon başarısız değildi ancak beklenenden kötüydü. Buna rağmen Rusya pazarında yurt dışı tatil talebinde yüzde 15 artış kaydedildi.” dedi. 

Rusların yurt dışı tatili talebinde liderliği istikrarlı bir şekilde Türkiye, BAE, Mısır ve Tayland’ın elinde tuttuğunu anlatan Lomidze “Outgoing turizmde eğilim pozitif. Rusların tatil yapabileceği ülkelerin sayısı artıyor ve rubledeki değer kaybına rağmen Ruslar yurt dışı tatilinden vazgeçmiyor. Diğer önemli bir gösterge kasım ve yılbaşı tatillerine dönük organize tur talebinde yüzde 30 artış yaşanması.” diye konuştu.

“Rusya’da iç turizm büyüyor ve 2024 yılında da büyümeye devam edecek. Yurt dışı turlardaki pozitif eğilim sürüyor ancak burada uluslararası politika, uçuş kapasiteleri ve kurlardaki değişim gibi çok sayıda karmaşık etken var. Rusya’ya yurt dışından gelişlerin 2024 yılında da artmaya devam edeceğini umuyoruz.”

Rusların tatil için Kuzey Kore’ye gitmeleri istendi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’ı ziyareti sonra Rusya vatandaşlarına tatil için Kuzey Kore’ye gitmelerini tavsiye etti.

TürkRus’ta yer alan habere göre, gazetecilerden gelen soru üzerine fikrini belirten Lavrov, Kuzey Kore’nin “yakın bir komşu” ve Rusya’nın “uzun süredir partneri” olduğunu ve Rusya vatandaşlarına bu ülkede tatil yapmalarını tavsiye ettiğini söyledi.

Kuzey Kore başkenti Pyongyang’ı ziyaret eden Rus Bakan, Kore Demokratik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Kim Jong-un ile bir araya geldi.

Rusya-Kuzey Kore ilişkilerinin “yeni stratejik bir seviyeye” ulaştığını belirten Lavrov, Sovyetler Birliğini’nin Kore’nin “Japon sömürge yönetiminden” kurtulmasında kilit rol oynadığını belirtti.