“Rusya, Türkiye için hala ana kaynak…”

“Rusya, Türkiye

için hala

ana kaynak…”

 

 

Necdet B.SİVASLI

 

 

 

 

Rusya-Ukrayna savaşı, Ruble’deki düşüş ve çeşitli tatil alternatiflerine rağmen Rusya’nın Türkiye için hala ana kaynak olduğu ifade ediliyor. 2023 yılında Türkiye’de fiyatların yüzde 13-30 arasında artmasına rağmen Rusya’dan önemli ölçüde rezervasyon isteği geldi. Rezervasyonlardaki artışın süreceği de ifade ediliyor.

 

Sıkıntı nerede yaşanıyor?

 

Hiç kuşkusuz sıkıntı ulaşımda yaşanıyor. Ulaşım maliyetleri iki katına çıktı. Sezonda daha da artabilir. Bu da tatilcileri düşündürüyor.

 

Turizmciler şu noktada buluşuyor:

 

“ Pazar çeşitliliği sağlayan oteller kazançlı çıktı.”

 

Rus turistler Antalya’dan vaz geçmiyor. Antalya’daki oteller de hazırlıklarını buna göre yapıyor. Zengin Rusların ana durağı ise Bodrum olarak öne çıkıyor. Çoğu zengin Ruslar Bodrum’a yatları ile geliyor.

 

Bu sezon sektörün yüzünü güldürecek gelişme de İngiltere ve Almanya’dan geliyor. Daha önce yazmıştık. Gökten İngiliz turist yağacak. Almanya’dan da turist bekliyoruz. Hareketlilik var. Gurbetçilerimiz de yoğun olarak yurda karayolu ile giriş yapacak.

 

Geçen sezonda aradığını bulamayan sektörün yeni turizm sektöründe geçen yılın sıkıntısını gidereceğine kesin gözle bekleniyor.

 

Ruslar Türkiye’yi neden tercih ediyor?

 

Bunun iki nedeni var. Birincisi Rusya Antalya arası bir saat. Rusya Mısır arası 4 saat. Türkiye hem ucuz hem de sürekli yaşayan Ruslar var. Türkiye’yi kendi ülkeleri gibi görüyorlar. Yabancılık çekmiyorlar.

 

Şimdi de Ekim-Kasım aylarına yoğunluk başladı. Adı geçen aylarda otel fiyatları düşüşe geçiyor.

 

Coral Travel‘ın en iyi satış yapan acenteleri ödüllendirdiği Starway Ödül Töreni Antalya’da yapıldı. Antalya’da bir basın toplantısı düzenleyen Coral Travel (Rusya) CEO’su Ercüment Ünalan, 2024’te otel fiyatlarının nasıl olacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gözlemlerine göre çoğu otelin fiyatları 2023 seviyesinde tutma konusunda kararlı olduğunu belirten Ercüment Ünalan, otelcilerin geçen yıl yapılan yüzde 13 – 30 arasındaki zamlar nedeniyle dolulukların düşük kalmasından sonuçlar çıkardıklarını kaydetti. Ünalan, “Bu sefer oteller talebi canlandırmak için indirimler yaptılar ve fiyatlar 2022’nn bile altına düştü ancak rubledeki değer kaybı nedeniyle fiyat artışı devam etti.” diye konuştu.

Türkiye’deki yüksek enflasyon nedeniyle otel fiyatlarının arttığına işaret eden Ünalan, “Sırf Türkiye ile Rusya arasında uçuş süresinin artmasından dolayı bile turistler için ulaşım maliyetleri de arttı. Ancak şirketler, 2024 yılında döviz piyasasında dalgalanma yaşanma ihtimalini öngörerek Rus turistlere daha rahat fiyat koşulları yaratma konusunda kararlı.” şeklinde konuştu.

Öte yandan salgın öncesi seviyelere ulaşamamasına ve otelcilerin beklentilerini karşılamamasına rağmen Türkiye’ye Rus turist akışının arttığına dikkat çeken Ercüment Ünalan “Ocak-Ağustos 2023 arasında Türkiye Rusya’dan 4 milyon 351 bin ziyaretçi aldı. 2022 yılının aynı döneminde bu rakam 3 milyondu. Rusya Türkiye turizmi açısından ana tedarikçilerden biri olmayı sürdürüyor.

 

İlk 9 ayda Almanya’dan gelen ziyaretçi sayısı ise 4 milyon 82 bin. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 3 milyon 850 bindi. İngiliz misafir sayısı ise aynı dönemde 2 milyon 360 binden 2 milyon 652 bine yükseldi.” dedi.

 

Coral Group Hotels Operasyon Direktörü Hakan Yılmaz 2023 sezonunda mümkün olduğunca pazar çeşitliliği sağlayan otellerin kazançlı çıktığını anlattı. Yılmaz sezonda gruba ait otellerin yüzde 93-94 doluluk yakaladığını kaydederken, Xanadu CEO’su Tarık Kırankaya, 2019 yılında yüzde 22 olan otellerindeki Rus misafir sayısını 2023 yılında yüzde 18’e çektiklerini ifade etti. Kırankaya, tesislerindeki Alman, İngiliz ve Polonyalı misafir ağırlığının arttığına dikkat çekti.