Ankara’da dev meta-uzam sergisi 14 Kasım’da

Ankara’da dev meta-uzam sergi

Uluslararası 2023 Elektronik Sanat Sempozyumunda dünya çapındaki en iyi sanatçılar arasına seçilerek Sorbonne Üniversitesi’nde bir solo sergi gerçekleştiren Türk dijital sanatçı Didem Yalınay’dan Cumhuriyet’in 100. yılına ithafen Ankara’da dev meta-uzam sergi 

2019 yılından bu yana çalışmalarını Paris’te sürdüren ve kazandığı uluslararası ödüllerle Dünya çapında ün kazanan Didem Yalınay, Institut français Ankara’nın ‘Dijital Kasım’ etkinlikleri kapsamında, Almanya Büyükelçiliği ve CerModern iş birliğiyle Ankara’da dev bir meta-uzam sergi düzenliyor.

14 Kasım’da CerModern’de açılacak olan “Akışta / In the Flux/ Dans le flux” isimli sergi Kasım ayı boyunca dijital sanat meraklılarına daha önce hiç görmedikleri bir kapsayıcı meta-uzam bir deneyim sunacak. 

Yalınay, CerModern’de 200 metrekarelik bir alanı kendi icadı olan hologram ekranlarla artırılmış strüktürler kurarak gerçek mekanda hiçbir donanım kullanmadan içine girip kapsandığımız meta-uzam/ metavers bir deneyime dönüştürürken, ışık ve madde arasındaki göze görünmeyen ilişkilerin kuvvetini görünür kılacak.

Yalınay, dev enstalasyon için mimar Seçkin Maden ile çalışırken; Alman sanatçı Abel Korinsky de serginin kapsayıcı ses yerleştirmesini yapacak. Sergi kapsamında ayrıca Didem Yalınay’ın katılımıyla halka açık atölyeler ve bilim ile sanatı buluşturan paneller de düzenlenecek. Sergi, Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında bireysel ve okul gruplarının ziyaretlerine ücretsiz bir şekilde açık olacak. Bilim ve sanatın ayrılmaz bütünlüğünü ortaya koyan birikimini bir eğitim modeline dönüştürmeyi planlayan akademisyen sanatçı Yalınay, Türk gençlerinin Dünya’nın en önemli bilim adamları ve sanatçıları ile bir araya gelebileceği devrimsel bir eğitim modeli tasarlıyor.

2018 yılında ilk sergisini Birleşmiş Milletler için CerModern’de yapmış olan sanatçı, Fransız Kültür Merkezi tarafından tüm dünyada düzenlenen ‘Dijital Kasım’ etkinlikleri kapsamında uluslararası bir bağlamda gerçekleşecek bu büyük sergi ile ilgili şunları söylüyor:

“2018 yılında bilimsel araştırmalarımın sonuçlarıyla ürettiğim ilk meta-uzam çalışmam “Edge(s)/Bağlantı(lar)” CerModern’de sergilendi. Seçkin Maden ve Cemal Koray Bingöl’le birlikte