“Aşırı avlanma hamsiyi yok eder…”

“Aşırı avlanma

hamsiyi yok

eder…”

 

Necdet Buluz

 

Dikkat, neredeyse palamut yok oldu. Eğer palamuta yapılan aşırı avlanma hamsiye de yapılırsa birkaç yıl sonra hamsiye hasret kalabiliriz. Bu nedenle uzmanlar aşırı avlanmanın yokluk getireceği görüşündeler. Karadeniz’in ana balığı hamsinin korunmasında avlanma kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Devlet olarak da bu işin sıkı takipçisi olmalıyız.

Geçen yıl bu zamanlar palamut balığı çoktu. Bu yıl tek-tük balık çıkıyor. Eğer tedbir alınmazsa palamutun başına gelen hamsinin de başına gelebilir. Balıkçılar da bu durumdan endişeli.

Geçmiş yıllara baktığımızda hamsi bolluğundan fazla hamsileri derin dondurucularda sakladığımız anları anımsıyoruz. Hamsi bolluğundan çoğu hamsiden ihraç bile yaptığımız yıllar olmuştur. Bu bolluk ve bereketin kıymetini bilmek ve korumak durumundayız.

Bu yıl hamsi bol. Ancak bu kimseyi aldatmasın. Geçen yıl da palamut boldu.

Etrafımız denizlerle kaplı. Ancak balık nesli tükeniyor. Av baskısı sürüyor. Korumaya yönelik tedbirler mutlaka artırılmalı. Konunun uzmanları gerçek balıkçıların da korunması gerektiğini söylüyor.

Birçok ülkeden balık ithal ediyoruz. Norveç bunların başında yer alıyor. Daha çok balık elde edebilmek için de kültür balıkçılığı geliştiriyoruz. Kültür balıkları az da olsa balık ihtiyacını karşılıyor. Kültür alabalığı yetiştirmeye de ağırlık veriliyor. Birçok ülkeye de kültür alabalık ihraç ediyoruz.

Doğu Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayan balık avı sezonu ile balıkçılar, ağlarını denize bırakmayı sürdürüyor.

Karadeniz’de geçen sezon sınırlı miktarda avlanan ve özelikle yasal av boyu tartışmaları ile gündeme gelen hamside, bolluk yaşanıyor. Bollaşma ile hamsi fiyatları düşerken, uzmanlardan ‘aşırı avlanma’ uyarısı geldi. Uzmanlar, aşırı avlanmanın gelecekte hamsiyi yok edebileceği tehlikesine dikkati çekiyor.

KTÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Kocabaş, geçen yıl bol miktarda avlanan palamudun azaldığını, aynı durumun gelecek sezon hamside de yaşanabileceği söyledi. Prof. Dr. Kocabaş’ın görüşleri şöyle:

“Bu yıl için palamudu zor göreceğiz demiştik. Şimdi palamut çıkıyor ama numunelik çıkıyor. Tezgahlar da hamsiye kaldı. Şu biraz mezgit ve istavrit çıkıyor. Bu şekilde av baskısını devam ettirirsek, yakın bir zamanda onları da tezgahta göremeyeceğiz. Hamsiye dayalı korkunç bir sektör var. Balık unu fabrikaları var. Hamsi, Karadeniz kıyısını geziyor. Peşinde de bizim teknelerimiz var. Koruma tedbirleri her zaman olmalı. Devlet denetlemesini en sıkı şekilde yapmalı, cezalar caydırıcı olmalı. Gerçek balıkçı korunmalı.”

Hamsi üzerindeki av baskısına işaret ederek, uyarıda bulunan Prof. Dr. Kocabaş,’ın bu konudaki görüşleri de şöyle:

“Bu sene iklimsel bir değişiklik var. Hamsiyi bu yıl fazla avlarsak, seneye hamsi bulamayacağız. Geçen yıl hamsinin avcısı palamut, çinekop ve lüferi çok avladık. Geçen sene hamsi üzerindeki av baskısını kırınca bu sene hamsi biraz bollaştı; ama bu hep böyle devam etmez. Bu sene de hamsiyi bol avlarsak, gelecek sene her ikisini de görememe durumu olabilir. Sadece avcılık değil; ekolojik döngü içerisinde çevresel birçok şartlara bağlı. Besin arzı, besin bolluğu, predatörlerin ve hamsinin yediği besinlerin de bollaşması gibi birçok sebep var. Geçen sene bol miktarda palamut, çinekop, lüfer avlayınca bu sene hamsi, bol gibi göründü. İlerleyen zamanlarda ne olur, onu da hep beraber göreceğiz.”.