BAŞKENTTE ULAŞIM ARTIK DAHA GÜVENLİ

BAŞKENTTE ULAŞIM ARTIK DAHA GÜVENLİ

 

Başkent Ankara’da hem vatandaşın hem de ulaşım esnafının güvenliğinin sağlanması amacıyla taksi, otobüs, dolmuş ve okul servis araçlarına araç takip cihazı, kamera ve panik butonu takılması zorunlu hâle getirildi. UKOME Genel Kurulu’nda alınan kararın uygulanması, sistemlerin takılması ve çalışır hâle getirilmesi için toplu taşıma esnafına 31 Aralık 2023 tarihine kadar süre verildi.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, hem Başkentlilerin hem de ulaşım esnafının güvenliğinin sağlanması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Ulaşım Koordinasyon Merkezinin (UKOME) 2 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşen toplantısında toplu taşıma araçlarında güvenliğin ve yeknesaklığın sağlanması amacıyla yeni kararlar alındı.

 

ARAÇ TAKİP CİHAZI, KAMERA VE PANİK BUTONU

Ankara il sınırlarında hizmet veren tüm toplu taşıma araçlarına araç takip cihazı, kamera ve panik butonu takılması zorunlu hâle getirildi. Kararda, takılacak kameraların konumlarından çözünürlüklerine kadar birçok ayrıntıya yer verilirken taksi ve okul servileri de unutulmadı.

Karara göre; taksi sınıfı araçlarda sürücü ve yolcu için ayrı panik butonu olacak ve buton farklı IP adreslerine alarm gönderecek. Okul servis araçlarında ise araç içerisinde kameradan varlık tespiti yaparak uyarı vermesi sağlanacak ve merkeze anlık olarak rapor gönderecek bir sistem bulunacak.

 

ARAÇ SAHİPLERİNE 31 ARALIK 2023’E KADAR SÜRE VERİLDİ

Kararda, tüm toplu taşıma araçlarına kurulacak sistemde elde edilen verilerin 30 gün saklanabilmesi istendi.

Kamu güvenliğinin ön planda tutulduğu kararla; toplu taşınma araçlarında yeknesaklığın sağlanması, bir sistem üzerinden emniyet ve belediye birimlerince kontrol mekanizmasının oluşturulması da amaçlanıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin internet sitesinde yayınlanan kararın uygulamaya konulması, sistemlerin araçlara takılması ve çalışır hâle getirilmesi için toplu taşıma esnaflarına 31 Aralık tarihine kadar süre verildi.