Sigara ve alkol zamları tüketimi düşürmüyor

Sorun psikolojik

Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, sigara ve alkol fiyatlarındaki artışa rağmen kişilerin kullanım oranlarının yüksek olmasının psikolojik nedenlerine işaret ederek güvensizlik ve belirsizlik içinde olan insanların geleceklerinden emin olamamasının bağımlılıkları tetiklediğini söyledi.

Sigaraya gelen 5 liralık zamla birlikte en ucuz sigara 50 lira oldu. Sigara ve alkole art arda gelen zamlar ve yüksek vergiler ile artan fiyatlar sigara ve alkol tüketimini düşürmüyor. Yüksek fiyatlara rağmen 15 yaş ve üzeri nüfusun sigara içme alışkanlıklarını inceleyen bir araştırmaya göre Türkiye, yüzde 28’lik sigara kullanımı oranı ile dünyada nüfusa oranla en çok sigaranın tüketildiği ülke konumunda yer alıyor.

Sigara ve alkol fiyatlarının yüksek olmasına rağmen tüketimin azalmamasını Elips Haber’den Deniz Dalgıç’a değerlendiren psikoloji profesörü Kamuran Elbeyoğlu, bütün bağımlılıkların altında doyumsuzluk, yoksunluk, ihtiyaç olan ve yerine konulamayan şeyleri bir şekilde yerine koyma isteği yattığını belirterek, “İnsanlar güvensizlik ve belirsizlik içerisindeler. Geleceklerinden de emin olmadan son derece dengesiz bir durumdalar. Bu bağımlılıkları tetikliyor” dedi. İnsanların sürekli hazzı yakalamak istediğini söyleyen Elbeyoğlu, “Fiyatı ne kadar artarsa artsın bu hazzı yakalamak, bu kaçış ve rahatlama hissi kişi de daha çok artacaktır. Çünkü yoksulluk ve engellenmişlik arttıkça kişinin bundan kaçma isteği de doğal olarak artacaktır” diye konuştu.

“Sigara oral doyum sağlıyor”

Piyasadaki sigaraların içinde bağımlılığı tetikleyen, beyindeki o merkezleri uyaran ve sürekli o isteği uyandıran birtakım maddelerin katıldığını söyleyen Elbeyoğlu, “Dolayısıyla sigaranın fiziksel bağımlılığı da son derece yüksek, onu belirtmek lazım. Sigarayı bırakma konusunda insanlar çok başarılı olamıyor. Bir sebebi de bu oluyor” dedi. Elbeyoğlu insanların sigara içerken bir oral doyuma ulaştığını belirterek, “Sigara içerken bir oral doyum oluyor. İşte o kendini ifade etme, ait olma, güvenlik ihtiyacını bu oral bağımlılıklar bir anlamda kompanse ediyor. Sigara bağımlılığı bununla bağlantılı, alkol de aynı şekilde. İkisini birbirinden farklı düşünecek durumda değiliz. Alkolün bir de şöyle bir bir etkisi vardır. İçtiğin zaman biraz seni rahatlatır. Sinirlerini yatıştırır. Unutmanı sağlar. En önemlisi de odur, alkol unutmanı sağlar. Bulunduğun ortamdan, gerçeklerden uzaklaşıp o gerçeklerin pek de öyle olmadığı bir dünyaya girmeni sağlar. Bu kaçış da tabii ki haz getirir” diye konuştu.

Kaynak: https://www.elipshaber.com