Bu da ilaç turizmi…

Bu da ilaç

turizmi…

 

Necdet Buluz

 

 

Paramızın değer kaybı Bulgar ve Yunanistan’dan Edirne’ye gelen turistleri sevindiriyor. Daha önce çeşitli gıda ve giyecek üzerinde alış-veriş yapan komşularımız şimdi de çeşitli ilaçlarını Edirne’deki eczanelerden gidermeye başladı. Türkiye’den ilaç temin ede komşularımız “Hem ucuz hem de kaliteli ilaçları alıyoruz” diyor. İlgililer bu durumun Türkiye’nin tüm sınır kapılarında yapıldığını bunun arz-talep dengesini bozmayacağını ifade ediyorlar.

Kısaca Türkiye’de ilaç turizmi de başlamış oldu.

Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen turistler çoğu ihtiyaçlarını karşıladıkları sınır şehri Edirne’den reçetesiz ilaç ve takviye gıda ihtiyaçlarını da karşılıyor.

Kente ‘kur farkı’ nedeniyle ucuz olan ilaçları almak için akın akın gelen turistler eczanelerde yoğunluk oluşturuyor. Yoğunluğun Türkiye’deki ilaçların hem kaliteli hem de ucuz olmasından kaynaklandığını söyleyen Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil bu durumun arz-talep dengesinde bir sıkıntı yaratmayacağını belirtti.

Kur farkı nedeniyle özellikle son 2-3 yılda artan bir trendle sınır kenti Edirne yabancı turistlerin göz bebeği haline geldi. Giyim ve yiyecek gibi birçok ihtiyaçlarını ucuz olduğu için Edirne’den karşılayan komşu ülke vatandaşları bu sefer de eczanelerde yoğunluk oluşturuyor. Reçetesiz ilaç ve takviye gıda ihtiyaçlarını karşılamak isteyen yabancı turistler akın akın Edirne’ye geliyor.

Hafta sonları kentte çok sayıda Bulgar vatandaşı ağırladıklarını belirten Edirne Eczacı Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, konuyla ilgili şu ifadeleri kaydetti:

“Eczaneye temel müracaatlarının sebebi özellikle Türkiye’deki sağlık politikasının sağlam temelleri nedeniyle ilaç fiyatının belli bir oranda tutulması, bununla birlikte görece olarak bazı ilaçların ucuz kalması ve de Türkiye’de çok güçlü bir ilaç endüstrisi olması. Burada özellikle çeşitli ilaçlarda, gıda takviyelerinde çok ciddi bir üretim kapasitemiz var. İşin gerçeği Bulgaristan’da olmayan sağlık sistemindeki ilaçlarla ilgili olarak da buralarda hem kaliteli hem de ucuz ilaca erişebiliyorlar”

Vitaminler ve gıda takviyelerine talebin yoğun olduğunu anlatan Kılıçcıgil, “Sadece ilaç değil, çok ciddi sayıda vitaminler ve gıda takviyelerine talep, ilaca olanın katbekat üstünde. Özellikle basit soğuk algınlığında kullanılan, çeşitli takviyeler amacıyla kullanılan birçok gıda takviyesine Bulgar vatandaşların talepleri oluyor” diye konuştu.

Eğer Türk hekimlerimiz reçete ederlerse Bulgar vatandaşlarına, onların pasaportlarıyla işlem yapıp ilaçlarını teslim ediyoruz. Yani normal olarak reçeteli ilaçları para verip almaları mümkün değil” diye konuştu.

Oluşan yoğunluğun, kentteki arz-talep dengesinde herhangi bir sıkıntı yaratmayacağını da kaydeden Kılıçcıgil’in bu konuda açıklamaları şöyle:

“Bulgaristan nüfusu 7 milyonluk bir ülke. Hafta sonunda Edirne’ye müracaat edenleri değerlendirdiğimizde ve bunların 90 milyonluk güçlü bir ülkenin arz-talep dengesinde bir sorun yaratması mümkün değil. Sadece Edirne’de de değil, Türkiye’nin birçok sınır kapısında sınıra yakın şehirlerinde benzer durumlar söz konusu. Bunların hepsinde oluşan yoğunluğun Türkiye’nin dinamiğini bozacak bir durum olması söz konusu değil. Bu euro kuru, eskiden yılda 1 kere şubat ayında hesaplanıyor. Özellikle enflasyonun biraz daha yüksek olduğu bu dönemlerde Sağlık Bakanlığı bunu yılda 2 kez değerlendirmeye almaya başladı. En son temmuz ayında bir güncelleme gördük. Aralık ayında bir daha olması muhtemel. Sürekli Sağlık Bakanlığı’nın ilaç firmalarıyla iletişimi kuvvetli olduğu için de bununla ilgili biz herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz şu anda. Piyasada bulunmayan ilaçlar da işin gerçeği, global tedarik zincirleriyle ilgili sıkıntılarla alakalı. Sadece bizde değil dünyanın her yerinde genel olan sıkıntılar bunlar.”

 

YanıtlaYönlendir